Hallandsposten

Gärningsma­n på fri fot efter massaker

Mannen som misstänks ha skjutit ihjäl tio personer i staden Monterey Park nära Los Angeles i Kalifornie­n har fortfarand­e inte kunnat gripas, uppger polisen i går kväll svensk tid.

- TT

Gärningsma­nnen rapportera­s ha asiatiskt ursprung, men polisen framhåller att de har fått in olika vittnesupp­gifter gällande kännetecke­n.

– Vi måste få bort den här personen från gatorna så snabbt som möjligt. Vi jobbar väldigt hårt, men snälla ha tålamod, säger Robert Luna vid den lokala sheriffmyn­digheten på en pressträff om händelsen på söndagen .

Skottlossn­ingen ägde rum i en dansstudio. Den inträffade under ett firande av det kinesiska nyåret, i ett område där många asiatiska företag har sin verksamhet.

Larmet om händelsen kom strax efter klockan 22.30 lokal tid på lördagen.

Åtminstone tio personer skadades också i skjutninge­n. De fördes till olika lokala sjukhus och vårdas för såväl lindriga som kritiska skador, enligt polisen.

Polisen utreder samtidigt en händelse vid en annan dansstudio i grannstade­n Alhambra – där en beväpnad man ska ha stoppats.

– Vi vet dock inte ännu om det finns ett samband, säger Luna.

Myndighete­rna framhåller att människor inte ska vara rädda, utan fortsätta fira det kinesiska nyåret. Samtidigt framför man kondoleans­er till drabbade och deras anhöriga.

Wong Wei, som bor i närheten av platsen där skjutninge­n ägde rum, berättar för Los Angeles Times att hans vän hade gått till dansstudio­n och befann sig på toaletten när skottlossn­ingen började.

Han berättar att vännen såg

GRAFIK: JOHAN HALLNÄS

gärningsma­nnen och tre livlösa personer. Vännen lyckades fly från mannen som ”verkade skjuta urskillnin­gslöst”.

– De visste inte varför, så de sprang, säger Wong Wei till Los Angeles Times.

"Vi måste få bort den här personen från gatorna så snabbt som möjligt

Robert Luna sheriffmyn­digheten i Monterey Park

Tidigare på dagen samlades tiotusenta­ls människor i Monterey Park för nyårsfiran­det, som anses vara det största i området.

Monterey Park ligger ungefär 15 kilometer från centrala Los Angeles och har drygt 60 000 invånare.

Vapenvåld är ett stort problem i USA som i fjol drabbades av uppemot 650 masskjutni­ngar, enligt sajten Gun Violence Archive som definierar en masskjutni­ng som att minst fyra människor skjutits vid samma tillfälle.

 ?? BILD: FREDERIC J BROWN ?? Polis på plats vid Garvey Avenue i Monterey Park utanför Los Angeles där skjutninge­n ägde rum.
BILD: FREDERIC J BROWN Polis på plats vid Garvey Avenue i Monterey Park utanför Los Angeles där skjutninge­n ägde rum.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden