Hallandsposten

Fakta: Ann-helén Laestadius

-

Född: 1971, uppvuxen i Kiruna, men med rötter i Nedre Soppero. Bor i Solna med man och en 18årig son.

Böcker i urval: Debuterade 2007 med ungdomsbok­en ”Sms från Soppero”. Tilldelade­s Augustpris­et för bästa barn- och ungdomsbok 2016 för ”Tio över ett”. ”Stöld” från 2021 var hennes första roman för vuxna och handlar om hatet mot samer. Den har kommit ut i 23 länder och är på väg att filmatiser­as för Netflix. Bakgrund: Journalist, senast kriminalre­porter, bland annat på City i Stockholm, på kvällstidn­ingarna och SVD. Numera författare på heltid.

Ann-helén Laestadius om...

Att skriva så mycket på samiska:

– Jag använder alltid mycket samiska i mina böcker och den här har så extremt mycket samiska så att vi har med ordlista. Jag tycker att det är viktigt att använda samiska, dels för att samer ska känna igen sig i historien men också för att svenskar och andra ska få se hur samiskan ser ut i skrift.

Att ”Stöld är på väg att bli långfilm på Netflix:

– Det känns otroligt kul. Det är lite som med lanseringe­n av böckerna utomlands. Det är nog bra för resten av världen att se att Sverige inte är det här fina landet som man slår sig för bröstet om att vara. I många länder som har en egen ursprungsb­efolkning känner man igen sig.

– Peter Birro som skriver manus är fantastisk och jag är med som exekutiv producent och läser. Jag är så tacksam över att jag får den insynen.

Om nästa bok:

– Jag har gjort misstaget förut att prata om böcker för tidigt. Man ska inte prata sönder dem. Men det är en trilogi där alla böcker är helt fristående, men där det kan finns karaktärer som går mellan böckerna och den röda tråden är vad desperatio­n och maktlöshet gör med människor. Den tredje boken kommer att utspelas i Sápmi men ha ett lite annat spår än de här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden