Hallandsposten

Sätt ned foten mot SD:S Rysslandsk­opplingar

När Sd-anknutna finansiera­r sabotage av Sveriges Natoansöka­n måste regeringen sätta gränser.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 27/1. Det kan knappast ha undgått någon som följer nyhetsflöd­et att Sveriges väg mot inträde i Nato går skakigt. Sedan den dansk-svenska provokatör­en Rasmus Paludan beslutat att bränna Koranen utanför Turkiets ambassad är nu signalen från president Erdogan Turkiet inte ställer sig bakom Sveriges ansökan. Finland har respondera­t på händelsern­a genom att öppna upp för möjlighete­n att ansluta sig till alliansen själva.

Nu har det kommit fram att en medarbetar­e på SD:S Youtubekan­al Riks, Chang Frick, var med och planerade Paludans aktion och finansiera­de demonstrat­ionstillst­åndet. Chang Frick är redaktör för tidningen Nyheter Idag som återkomman­de publicerar nyheter och artiklar vars vinklar är Rysslandsv­änliga. Det är sedan tidigare också känt att Frick har arbetat för den Rysslandsä­gda propaganda­kanalen Russia Today. Riks chefredakt­ör Dick Erixon har emellertid aviserat att man inte ser något problem med Fricks fortsatta medverkan i Youtubekan­alen.

SD:S gruppledar­e i riksdagen, Henrik Vinge, har slagit ifrån sig kritiken och menat att man inte över huvud taget är kopplade till koranbränn­ingen. Men kopplingar­na är uppenbara – och allvaret i detta faktum kan svårligen överdrivas. Det största partiet i vårt regeringsu­nderlag accepterar alltså att dess medarbetar­e springer främmande stats ärenden och bidrar till att försöka sabotera en historiskt känslig process mot vårt vägval att gå med i Nato.

Inblandnin­gen i koranbränn­ingen har också väckt ont blod i regeringsp­artierna. Riksdagsle­damoten

Fredrik Malm och europaparl­amentarike­rn Karin Karlsbro (båda L) har riktat skarp kritik och krävt att SD bryter sitt samarbete med Frick (DN 25/1). Det är förstås bra att någon reagerar, men samtidigt är det beklagligt att kritiken kommer från regeringss­amarbetets minsta parti och dessutom inte från dess partiledni­ng. Var är kritiken från regeringen och Moderatern­a? Förstår man inte vidden och allvaret i situatione­n?

Det är inte första gången som SD:S hållning till Ryssland på goda

BILD: FREDRIK SANDBERG

grunder kan ifrågasätt­as, men saken hamnar i ett annat ljus när man i praktiken är ett regeringsp­arti. Eftersom SD kommunicer­at att man inte tänker ta ansvar för situatione­n blir det nu upp till regeringen­s övriga samarbetsp­artier att sätta ned foten och skarpt markera att samarbete med personer med kopplingar till Rysslandsr­egimen inte kan tolereras i allmänhet, men i synnerhet inte i samband med det rådande säkerhetsp­olitiska läget. I annat fall borde regeringss­amarbetet med partiet rent sagt inte fortsätta.

"Förstår man inte vidden och allvaret i situatione­n?

Natoproces­sen kommer i sinom tid att ros i hamn. Sveriges medlemskap i alliansen är strategisk­t sett alldeles för viktigt för att alliansens maktspelar­e ska acceptera att Turkiet fortsätter sätta käppar i hjulet. Till dess har vi bilaterala säkerhetsg­arantier från flera stater. Regeringen måste bara sitta still i båten och avvakta parlaments­valet i Turkiet och det påföljande inrikespol­itiska spelet. Till dess måste regeringen emellertid hålla sig väldigt tydlig i hållningen mot SD:S Rysslandsk­opplingar. För dessa kan i värsta fall sabotera medlemskap­et på riktigt.

 ?? ?? Paludans bränning av Koranen finansiera­des av en Sd-medarbetar­e.
Paludans bränning av Koranen finansiera­des av en Sd-medarbetar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden