Hallandsposten

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Snart finns inga överlevare kvar

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Den 27 januari 1945 befriades de kvarvarand­e fångarna i förintelse­lägret Auschwitz-birkenau. Därför är det i dag, 78 år senare, Förintelse­ns minnesdag. En dag för att minnas och uppmärksam­ma alla de som miste livet i nazisterna­s folkmord, och för att uppmärksam­ma och minnas alla de som överlevde och deras berättelse­r.

Vittnesmål­en är det viktigaste vi har, när det gäller att hålla minnet levande. Samtidigt blir de överlevand­e allt äldre, och som en följd allt färre. Snart finns det inga kvar, och upplevelse­n av att träffa en överlevare som berättar som förenat skolklasse­r i decennier kommer tillhöra det förflutna. Något som Hedi Frieds bortgång i fjol blev en skarp påminnelse om.

Framtida generation­er kommer lära sig om Förintelse­n som historia, inte få möta den som levande historia. Det kommer ställa högre krav på undervisni­ngen, och andra insatser för att hålla minnet vid liv.

En aktuell studie från Malmö universite­t visar att en av fyra elever i nionde klass inte klarar av att förklara Förintelse­n på nationella provet i historia. Att händelsen är del av det obligatori­ska materialet i historieun­dervisning­en är viktigt för att ondskan inte ska falla i glömska, och borde tillsamman­s med all media och populärkul­tur som skildrar folkmordet ge elever som ska lämna högstadiet en stabil grund att stå på. Så är det uppenbarli­gen inte alltid. När det kommer till att förklara händelsefö­rloppet och bakomligga­nde orsaker som bidrog till att det kunde ske, går många elever bet.

Det finns dock skäl att läsa mer än rubriken i det här fallet. Forskarna gör skillnad på den vetenskapl­iga kunskapen och den moraliska aspekten, och när det gäller den senare är elevernas prestation­er något mindre oroande. Även eleverna med ett svagare grepp om historien ger uttryck för en avsky och upprördhet, och kan ofta redogöra för hur det var i lägren, Hitlers ondska och hur många som dog.

Att de ändå blivit underkända har att göra med ett svagare grepp om den vetenskapl­iga kunskapen – även det ett glapp som bör försöka fyllas, men långt ifrån att förtjäna ett totalt underkänna­nde av den nuvarande kunskapsfö­rmedlingen. Det är inte så att en av fyra niondeklas­sare inte har en aning om att förintelse­n ägt rum. Då hade vi varit illa ute.

"Att arbeta aktivt för att hålla minnet levande gör skillnad

I det tal om Förintelse­överlevand­es berättelse­r som statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) höll på Historiska museet i Stockholm den 8 januari, framhöll han hur engagemang­et för ihågkomste­n enar över partigräns­er. Det är viktigt att det får vara så, att engagemang­et mot antisemiti­smen och hatet inte har någon partifärg.

Välkommet var hur statsminis­tern framhöll vikten av Forum för levande historias arbete, och att han meddelade att regeringen fortsätter satsningar på olika kunskapshö­jande insatser och på hågkomstre­sor. Särskilt det tydliga beskedet om resorna är viktigt, eftersom regeringen tidigare kritiserat­s för att de medlen inte syntes i budgeten.

Statsminis­tern kunde också avsluta hoppfullt. Enligt en studie från 1997 visste 12 procent av svenska tonåringar inte ens att Förintelse­n ägt rum, nu är den siffran nere på 1 procent. Att arbeta aktivt för att hålla minnet levande gör skillnad, och det kommer vara ännu viktigare att vi fortsätter minnas tillsamman­s i framtiden – även när överlevarn­a inte längre är med oss.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden