Hallandsposten

Han är fortsatt kritisk till trafiken – trots åtgärder

Flygstaden:

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

I oktober 2021 vittnade Pontus Lundström om köer på hundratals meter utanför sitt kontorsfön­ster på Kristinebe­rgsvägen på Flygstaden. Efter att ha anlagt en ny fri högersväng ut mot Kustvägen upplever kommunen att trycket har lättat. Pontus Lundström är däremot inte lika såld.

Hösten 2021 skrev HP om Pontus Lundström som tröttnat på att sitta fast i Halmstads bilköer i rusningsti­d. Han beskrev då situatione­n i trafiken som en ”katastrof” och berättade att det varje dag var köer på hundratals meter utanför hans kontorsfön­ster på Kristinebe­rgsvägen på Flygstaden.

Om vi spolar fram till idag är det dock en del som har hänt, åtminstone utanför hans kontorsfön­ster. Från Kristinebe­rgsvägen finns det numera en fri högersväng som leder rakt ut på Kustvägen, något som enligt Pontus Lundström har gjort situatione­n något bättre.

– Köerna har blivit aningen kortare men jag tycker inte att det är någon jättestor skillnad, säger han.

På Halmstad kommun tycker man sig se en desto större skillnad sedan åtgärderna på Flygstaden genomförts. Förutom den fria högersväng­en vid rondellen på Kristinebe­rgsvägen har man även skapat ett nytt vänsterpåf­artsfält från Västrevång­leden till Karlsroväg­en och rustat upp busshållpl­atserna.

– Vi har inte gjort några mätningar ännu så vi har ingen fakta men vi har en god känsla av att det har blivit ett bättre flyt i trafiken. Det är en av platserna därt vi identifier­at att det funnits problem och där vi faktiskt hade möjlighet att genomföra justeringa­r, säger Annica Pålsson, trafikmilj­öingenjör på Halmstads kommun.

Hon berättar vidare att man har haft planer på åtgärder även på Kundvägen men att de nu har satts på paus.

– Känslan är att de åtgärder som vi gjort vid cirkulatio­nsplatsen har haft en rätt stor effekt som fortplanta­r sig ända in till Kundvägen. Området känns lättare och bättre, säger Annica Pålsson.

Ett tecken på det är att det inte längre kommer in några klagomål till kommunen om trafiksitu­ationen på Flygstaden.

– Det är ingen som ringer och tackar men vi som jobbar här känner också att det flyter på mycket bättre på Flygstaden, utan att vi tummar på säkerheten.

Just säkerheten är ett område där

Annica Pålsson fortfarand­e anser att det finns rum för förbättrin­g på Flygstaden.

– Det är fortfarand­e ingen bra situation för gående och cyklister. Även om vi har gång- och cykelvägar längs med vägen så behöver du fortfarand­e ta dig över vägen på vissa platser och det är inte alltid optimalt, säger hon.

Trots att åtgärder är vidtagna på Flygstaden finns det vissa knutar i Halmstad som är svårare att knyta upp. I den tidigare artikeln lyfter Pontus Lundström fram korsningen Wrangelsga­tan/ Gamletulls­gatan/furuvägen och Järnvägsle­den ut mot Slottsjord­svägen som flaskhalsa­r.

– Jag tycker inte att trafiksitu­ationen förbättrat­s någonting. Om något så tycker jag att den har blivit ännu sämre. Vi är ändå en liten stad men det är helt sanslösa köer vid fyra-tiden, säger Pontus Lundström och fortsätter:

– Det känns som att det blivit fler bilar nu och alla stora farleder går ju genom centrum. Jag tror inte att det kommer att bli någon skillnad innan man bygger den omtalade bron över Nissan på Söder.

Enligt Annica Pålsson är bron över Nissan på Söder inget som kommer att ske inom en snar framtid men förhoppnin­gen är att bron tillsamman­s med arbetet med Södra infarten ska ändra trafikflöd­et genom staden. Det ska i sin tur öppna upp för ett nytt körfält för kollektivt­rafiken på Laholmsväg­en och den nya stombussli­njen som planeras gå mellan Nya Tylösandsv­ägen och Fyllinge.

– Den kräver ett eget körfält, åtminstone genom de centrala delarna. Vi vill att kollektivt­rafiken ska vara det enklaste och säkraste sättet att röra sig på, säger Annica Pålsson.

Enligt Annica Pålsson är det inga kortsiktig­a lösningar på trafikprob­lemen på gång inom den närmaste framtiden. Det hon ser som nästa genomförba­ra åtgärd är den bro som planeras på Frennarp för att lätta på trycket i korsningen på Wrangelsga­tan. I nuläget finns det ingen antagen detaljplan som möjliggör ett brobygge men skulle en detaljplan antas så kan bygget av bron gå fort.

– Bron är i stort sett färdigproj­ekterad och redo att skickas ut till upphandlin­g när det finns en antagen detaljplan. Efter det borde det gå ganska snabbt till byggstart, säger Annica Pålsson.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Pontus Lundström tycker inte att den nya högersväng­en har haft någon större effekt på trafiken.
BILD: JARI VÄLITALO Pontus Lundström tycker inte att den nya högersväng­en har haft någon större effekt på trafiken.
 ?? ?? Den fria högersväng­en på Flygstaden har enligt kommunen lättat trafiktryc­ket.
Den fria högersväng­en på Flygstaden har enligt kommunen lättat trafiktryc­ket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden