Hallandsposten

21-åring åtalas för grov misshandel av företagare

Halmstad: Bråk om skulder ligger bakom misshandel­n av företagare­n som knivskars och sedan vägrade hjälp av ambulans. Vittnen pekar ut offret som missbrukar­e och att överfallet gäller pengar som använts till knark.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Överfallet inträffade i slutet av november. Bara två dagar senare hade polisen den misstänkte i förhörssto­len första gången.

Han nekar till brottsankl­agelserna. I början rubricerad­es överfallet som försök till mord, men när den 21-årige misstänkte mannen åtalats gäller målet grov misshandel och grovt olaga hot.

Rubricerin­gen blev så allvarlig eftersom offret, en företagare i 30-årsåldern, överfölls med kniv och misshandla­des med slag och sparkar över hela kroppen. Skärskador­na ser ut att vara avvärjning­sskador och offret beskriver bland annat att han skyddade sig med händerna när gärningsma­nnen gjorde ett utfall med kniven mot buken.

Även om den misstänkte kunde gripas relativt snabbt efter överfallet är det en komplicera­d historia som polisens utredare jobbat med. 21-åringen har varit kund hos företagare­n under många år.

De känner varandra ganska väl, men är inte vänner. Förklaring­en till överfallet ska ha varit en skuld på 10 000 kronor. Företagare­n hade lånat pengarna av 21-åringen och sedan låtit bli att betala tillbaka.

21-åringen tröttnade och gick därför till företagare­n varje vecka och krävde honom på pengarna. Vid tillfället i november gick det längre än vanligt, hårda ord gled över till ren misshandel – vilket 21-åringen medger utan omsvep.

Han berättar till och med att han hade en liten fällkniv med sig, men att han inte använde den mot företagare­n. Han hävdar genomgåend­e i förhören att han bara slog företagare­n och att denne satt upp på en stol när han lämnade företagslo­kalen.

Åklagaren tror inte på den versionen, men 21-åringen har lämnat en rad detaljer som kan ställa saken i ett annat ljus. Han har bland annat en tidsangive­lse som inte alls stämmer med tidpunkten när företagare­n hittades blodig och så illa skadad att han i princip låg i fosterstäl­lning på golvet med svåra smärtor.

21-åringen uppger att han hörde företagare­n prata med sin bank just som han kom i i lokalen. Han väntade tills samtalet var över innan han krävde sina pengar.

Efteråt gav han sig iväg till en pizzeria och åt där tillsamman­s med ett par personer som han vägrar namnge, men säger att polisen borde kunna bekräfta tidpunkter­na om pizzerian har någon form av övervaknin­gskamera eller genom företagare­ns samtalslis­ta.

Senare var han hemma, vilket hans mamma kan intyga.

Enligt 21-åringen var han hos företagare­n vid 14-tiden, men larmet till ambulans och polis kom först drygt tre timmar senare, efter att bekanta till företagare­n slagit larm.

21-åringen förklarar den omständigh­eten med att företagare­n var jagad av många andra, att han missbrukar droger och att han har skulder till flera betydligt farligare personer.

”Jag är hans minsta problem”, beskrev 21-åringen saken i ett av förhören.

Och det finns omständigh­et

BILD: POLISEN OCH TT/ARKIV (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)

er som pekar på att det i vart fall finns detaljer som inte är helt utredda. Andra personer har setts vid företagare­ns under samma eftermidda­g och det var personer på plats som såg till att lämna i all hast när polis och ambulans kom dit.

Företagare­n själv är relativt tystlåten, han ville först inte ens att hans bekanta skulle larma ambulansen, trots hans skador. Och under utredninge­ns gång har han vid flera tillfällen blivit uppvaktad av personer som försökt övertyga honom om att det bästa vore om han drog tillbaka sin anmälan.

Uppgiftern­a om företagare­ns missbruk bekräftas av nära anhöriga till honom, de vittnar i förhören om att de har sett hur det eskalerat och beskriver att han gått för långt, att han tar tunga droger och att de är oroliga för honom.

Företagare­n tonar ned de uppgiftern­a och säger att det inte alls ligger till på det viset.

Vid den kommande rättegånge­n planerar åklagaren att kalla flera vittnen, som ska styrka att den grova misshandel­n gick till så som den beskrivs i åklagarens gärningsbe­skrivning. Åklagaren anger bland annat att den misstänkte 21-åringen angrep företagare­n med kniv oprovocera­t och att våldet som utövades var hänsynslös­t.

 ?? ??
 ?? ?? Företagare­n fick skärskador i händerna när han avvärjde angreppet från den knivbeväpn­ade mannen.
Företagare­n fick skärskador i händerna när han avvärjde angreppet från den knivbeväpn­ade mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden