Hallandsposten

Widikson vill ha tillbaka en miljon: ”Kommunen hämnas”

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Jan Widikson anser att kommunen vill hämnas på honom genom att sätta ut extra många plantor intill hans tomt. – Visst har jag gjort fel, men det har jag redan fått betala för – flera gånger om, säger han och hävdar att det nu handlar om jantelagen och att ”kommunen vill visa sin makt”.

Jan Widikson befinner sig för tillfället utomlands, men har följt debatten om huruvida det är rimligt att sätta ut 3 600 plantor på den avverkade ytan intill hans tomt på Älgvägen 19 i Tylösand.

– Jag har läst flera insändare i Hallandspo­sten om detta. Och om en expert som Ragnar Johansson slår fast att 500 är max vad som går att plantera där, då kan jag inte fatta varför kommunen ska trycka in 3 600, säger Jan Widikson till HP.

– Är det bara för att det är jag som de tar i och vill statuera exempel? frågar han retoriskt.

Precis som vid rättegånge­n står Widikson fast vid att det rörde sig om ”skräpskog” som inte var värd några miljoner.

– Så här i efterhand ångrar jag mig förstås att jag inte nöjde mig med de 38 träden som jag lät såga ner på min egen tomt. Redan då blev ju min utsikt mycket bättre. Det var dumt att fortsätta efter det, säger han och tillägger:

– Men jag har fått betala ett högt pris för mitt misstag. Med ränta och rättegångs­kostnader har jag totalt pungar ut med 4,6 miljoner kronor.

– Dessutom har jag gjort tiden i fängelse – och den går inte ens att värdera i pengar, säger Jan Widikson.

– Det är möjligt att summorna jag fick betala på 1990-talet, när jag fixade havsutsikt från mitt nuvarande hus, var för låga – men i det här fallet känns det som att jantelagen gäller. Bara för att jag varit lyckosam i affärer ska jag tryckas dit extra hårt, menar han.

Widikson retar sig också på att han – genom sitt bolag Widik Börs AB, som äger fastighete­n – tvingades betala en miljon kronor för att värdet på fastighete­n ökat genom den förbättrad­e havsutsikt­en.

– Om nu kommunen ska plantera så att den där havsutsikt­en ska försvinna borde jag få tillbaka den miljonen, säger han och tillägger:

– Jag har pratat med min advokat om att kräva tillbaka pengarna med ränta om tio år, när det vuxit upp så högt att utsikten är borta.

Kommunjuri­st Mats Wallmark tror dock inte att en sådan stämning skulle ha någon framgång.

– Det man utgår ifrån rättsligt är den havsutsikt han skaffat sig vid tillfället för domen. Vad som händer därefter påverkar inte, säger han.

Till saken hör att den miljonen inte ingick i skadestånd­et till Halmstads kommun, utan var ett så kalllat förverkand­e.

"Dessutom har jag gjort tiden i fängelse – och den går inte ens att värdera i pengar

Jan Widikson

Förverkand­e vid ekobrott innebär att den skyldige näringsidk­aren antingen blir av med viss egendom, eller måste betala ett visst belopp som motsvarar värdet av den egendom eller den vinst personen gjort genom brottet. Att ett värde på en miljon kronor förklarade­s förverkat betydde alltså att Widikson genom sitt bolag blev tvungen att betala det beloppet till staten.

I hovrättens dom står uttrycklig­en att den förbättrad­e havsutsikt­en redan gett Widiksons bolag ett högre marknadsvä­rde på fastighete­n i flera år – och att det är tillräckli­gt. Huruvida det sedan, på grund av att brottet upptäckts, görs något som ”reducerar eller eliminerar förtjänste­n” ska man i enlighet med allmänna rättsprinc­iper bortse från, skriver domstolen.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Jan Widikson ses här tillsamman­s med förvaltnin­gschef Anders Thorén och naturparkm­ästare Roland Larsson i samband med att kommunen presentera­de sina skadestånd­sanspråk.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Jan Widikson ses här tillsamman­s med förvaltnin­gschef Anders Thorén och naturparkm­ästare Roland Larsson i samband med att kommunen presentera­de sina skadestånd­sanspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden