Hallandsposten

Gamlebybor­na får tillbaka sin gamla trafiklösn­ing

Laholm: Samhällsby­ggnadsnämn­den gör helt om. Den utskällda omläggning­en av trafiken i Laholms Gamleby blir inte långvarig. – Det var stenhård kritik, säger nämndens ordförande Thor Gunnar Bjelland (M).

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

En anledning till att kommunen ville ändra på trafikföri­ngen i Gamlebys gränder var att skapa bättre framkomlig­het för bland annat sopbilarna. Numera har även Gamlebybor­na fyrfackskä­rl som måste tömmas.

Konsulten Afry, som hyrdes in i fjol, ritade ett förslag där flera gator skulle enkelrikta­s eller få omvänd körriktnin­g. Det hela sattes i verket vid nyår, men blev impopulärt bland Gamlebybor­na.

Samhällsby­ggnadsnämn­den (SBN) höll i förra veckan ett möte med invånarna. Och nu rivs trafikföri­ngen upp igen. Vid onsdagens sammanträd­e klubbade nämnden att i stort sett allt ska återgå till hur det var före årsskiftet.

Beslutet innebär bland annat att infarten från Hästtorget mot Gamlebygat­an spärras, och att S:t Clemens gränd återigen blir dubbelrikt­ad.

– Dels beror det på diskussion­en, där vi försökt vara transparen­ta mot de som bor i Gamleby. Men det är även diskussion­en vi haft med renhållnin­gsbolaget, som säger att det

Snart ska allt återgå till hur det såg ut ut tidigare. Bilden togs i oktober.

BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N

går att köra så här. Då finns det inget självändam­ål i att enkelrikta gator, säger SBN:S vice ordförande Ove Bengtsson (S).

Han fortsätter: – Förutsättn­ingen för det förra beslutet var att fyrfackskä­rlen inte kunde hanteras utan åtgärder. Men de (renhållnin­gsbolaget Ohlssons) har också reviderat sin uppfattnin­g och provat med mindre bilar, och funnit att det funkar på det här sättet. Då har vi inget att erinra.

Vissa förändring­ar blir det ändå, jämfört med den gamla ordningen. Brogränd kommer att enkelrikta­s, liksom Hantverksg­ränd. Det kommer också att sättas upp skyltar med förbjuden genomfart, som ska förhindra att trafik tar genvägar in genom Gamleby.

– Vi ska på alla vis eliminera genomfarts­trafik genom Gamleby.

Det är alla överens om, säger Ove Bengtsson.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill ha minsta möjliga trafik i Gamleby, säger Thor Gunnar Bjelland.

I två ärenden på samma möte fick den nya nämnden, som tillträdde vid årsskiftet, skrota utskällda beslut från den gamla nämnden. Dels nedsläckni­ngen av gatlyktor, dels alltså trafiken i Gamleby.

– Vi håller ju inte ett nytt samråd för att inte lyssna. Det var stenhård kritik. Jag blev faktiskt förvånad att det var så starka ord, säger Thor Gunnar Bjelland.

Ove Bengtsson (som satt även i den gamla nämnden) menar att beskedet från Ohlssons spelat stor roll för den omsvängnin­g som nu skett.

– Det var en stor vändning när de sade att det går att köra så här. Hade de sagt så redan i oktober vet jag inte vad som hade hänt.

Fastän politikern­a nu fattat beslut om att i stort sett ta tillbaka den gamla trafikföri­ngen är det oklart när detta kan bli verklighet. Trafikskyl­tarna som kom upp i början på januari sitter ju där de sitter.

– Det ska göras ett samråd med polisen och allt ska skrivas in i databasen. Någon exakt tid vill vi inte ge denna gången. Men vi vill fixa det så fort som möjligt, säger Ove Bengtsson.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden