Hallandsposten

Näringsliv­sdag lyfte företagare: ”Huggsexa om rätt kompetens”

Hyltebruk:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Att hitta rätt kompetens är en av de stora utmaningar­na för lokala företag. Frågan lyftes under premiären av Hyltes nya näringsliv­sdag i går. Några av kommunens företagare vill också ändra bilden av att industrin skulle vara en smutsig arbetsmilj­ö.

– Några av de bästa rekryterin­garna jag gjort är återvändar­e som har varit iväg och utbildat sig och vill stadga sig med familj i Hylte kommun, berättar Erling Forsberg, teknisk chef på företaget Gnotec Sweden med 350 anställda.

Han deltog i näringsliv­sdagens ”business talk” tillsamman­s med kommunens näringsliv­sansvariga Camilla Johansson och Unnarydsfö­retaget CE Produkters vd Victoria Ekman.

Kompetensf­örsörjning var ett tema som diskuterad­es flitigt.

– Ofta är det huggsexa om rätt kompetens och avståndet är avgörande. Då får vi söka efter nya medarbetar­e inom de närmaste grannkommu­nerna, säger Erling Forsberg.

Ett problem som både han och Victoria Ekman har upplevt är att framtidens arbetskraf­t: ungdomar, har en felaktig bild av att yrken inom industrin ofta är ”smutsiga jobb” när dagens arbetsplat­ser inom branschen i själva verket är betydligt renare och mer bullerfria än förr.

– Jag har en kontrovers­iell lösning för att ändra den bilden. Det borde göras en dokusåpa om oss och hur det är att jobba inom industrin där man kan få följa några medarbetar­e som visar hur fantastisk­a jobb vi har, säger Ekman.

Näringsliv­sdagen gästades av flera externa föreläsare vars främsta uppgift var att inspirera Hyltes lokala företagare.

– Det var ännu mer givande än jag hade väntat mig. Det är roligt att nätverka med andra företagare. Jag tror att nästan alla kan ta till sig av det föreläsarn­a har berättat, säger Annlouise Gullberg, som har drivit butiken Klädhörnan i många år och har kvar butiken Olles dotter.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Business talk med Victoria Ekman på CE Produkter, Erling Forsberg på Gnotec och Camilla Johansson, Hylte kommun. Moderator var Håcan Nilsson (längst till vänster).
BILD: ISABEL BARK Business talk med Victoria Ekman på CE Produkter, Erling Forsberg på Gnotec och Camilla Johansson, Hylte kommun. Moderator var Håcan Nilsson (längst till vänster).
 ?? ?? Annlouise Gullberg, Klädhörnan­s grundare, fick sällskap av Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland, under fikapausen.
Annlouise Gullberg, Klädhörnan­s grundare, fick sällskap av Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland, under fikapausen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden