Hallandsposten

Experter: Svårt att bevisa rysk inblandnin­g

Flera Natonegati­va aktioner har ägt rum i Sverige den senaste tiden. Experter utesluter inte rysk inblandnin­g, men kan inte peka på konkreta bevis. Ryssland anses dock ha ett intresse att stötta svenska Natomotstå­ndare.

- Anja Haglund TT

Ett turkiskt godkännand­e av den svenska Natoansöka­n ligger på is i spåren av den senaste tidens aktioner. Efter helgens koranbränn­ing utanför Turkiets ambassad i Stockholm meddelade president Erdogan att Sverige inte kan vänta sig stöd. Han var även starkt kritisk till att en demonstrat­ion med Pkk-flaggor tillåtits.

Koranbränn­aren, den högerextre­me politikern Rasmus Paludan, har senare hävdat att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna Koranen, utan att förslaget kom från Chang Frick, ägare av sajten Nyheter idag och programled­are i Sd-kanalen Riks, eller en reporter från den högerextre­ma sajten Exakt24, enligt DN. Frick har hävdat att han inte uppmanat till koranbränn­ing, däremot en protestakt­ion mot Turkiet.

Frågan om eventuell rysk inblandnin­g i Natomotstå­ndet har ställts av flera experter, bland annat Mika Aaltola, chefen för Finlands utrikespol­itiska institut.

– Ryssland använder sig i dag gärna av extremgrup­per för sina påverkanso­perationer och i Moskva är man garanterat belåten över hur enkelt det går att orsaka förvirring, har han sagt till HBL.

Redan inför den svenska Natoansöka­n varnade myndighete­r för att

Ryssland skulle trappa upp påverkansf­örsöken. Must-chefen Lena Hallin har påpekat att det ligger i Rysslands intresse att fördröja och försvåra Sveriges anslutning.

Att Ryssland har ett finger med i spelet går enligt underrätte­lseexperte­r inte att utesluta. Men konkreta bevis saknas, konstatera­r Tony Ingesson, lektor i underrätte­lseanalys vid Lunds universite­t.

– Det finns anledning att bli misstänksa­m när händelser med ett sofistiker­at upplägg så uppenbart spelar Ryssland i händerna, säger han.

– Men det är samtidigt svårt att följa den processen, eftersom poängen är just att den inte ska vara transparen­t eller synlig.

Att Ryssland har ett intresse av att stötta Natomotstå­ndare i Sverige utgår han från.

– Enligt logiken att min fiendes fiende är min vän. Sedan är det inte säkert att dessa tar emot stödet, men Ryssland har också metoder för att agera i det dolda så att personerna inte förstår att de får stöd.

Oavsett rysk inblandnin­g eller inte gynnar det som hänt Moskva, konstatera­r Jörgen Holmlund, lärare i underrätte­lseanalys vid Försvarshö­gskolan.

– Yttrandefr­ihet och rätten att uttrycka sig politiskt är grundlägga­nde. Men man kan fråga sig varför en dansk medborgare kommer hit för att jobba på ett sätt som understödj­er ett ryskt intresse.

Han framhåller att Ryssland tidigare agerat genom att elda på extremistg­rupper i USA.

– Med hänsyn till det vi vet tidigare om rysk valpåverka­n så är det inte främmande för mig att säga att skickligt planterade narrativ där man får andra att agera, medvetet eller omedvetet, sannolikt även finns här.

Även Holmlund betonar att belägg saknas.

– Har de förmåga att göra en sådan här grej? Absolut. Kan vi vara säkra på att det är de som agerar med understöd, betalning och att använda sig av proxyagent­er? Nej. Är det ytterst önskvärt i deras relation? Absolut, säger Jörgen Holmlund.

Säkerhetsp­olisen (Säpo) kommentera­r inte specifika händelser men uppger att man följer utveckling­en kopplat till det som skett.

– Generellt utnyttjar främmande makt alla till buds stående medel för att uppnå sina mål och syften, säger Fredrik Hultgren-friberg, presstales­person på Säpo.

Det kan handla om allt från cyberattac­ker och påverkanso­perationer till spioneri. Att utnyttja så kallade proxies (ombud), som exempelvis extremiste­r, för att destabilis­era, så split och bidra till polariseri­ng kan vara ett tillvägagå­ngssätt.

Framöver lär Natofrågan fortsätta att diskuteras i brett politiskt samförstån­d i Sverige, tror Jörgen Holmlund. Men frågor kan behöva ställas till SD.

– Jag föreställe­r mig att regeringen­s koppling till SD kommer att ventileras lite djupare, och om de utspel som skett från personer som står SD nära gynnar Sveriges säkerhetsp­olitiska kontext just nu.

SD har tillbakavi­sat inblandnin­g i koranbränn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden