Hallandsposten

Tunga åtgärder mot gängen dröjer

Regeringen skärper straffen för brott i kriminella nätverk. Några dubbla straff, som utlovades i valrörelse­n, handlar det dock inte om i detta steg. Flera av regeringen­s åtgärder mot gängen dröjer innan de är på plats.

- Anja Haglund Maria Davidsson TT

Regeringsp­artierna och Sverigedem­okraterna gick till val på hårdare tag mot gängen och nya verktyg för rättsväsen­det.

Sedan dess har gängvåldet eskalerat – bara sedan julhelgen har det varit 16 skjutninga­r och 11 sprängning­ar enbart i Stockholms­området.

– Det här är ett stort hot mot många människors vardag. Så här kan vi inte ha det, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Regeringen lägger nu fram en propositio­n om skärpta straff för brott som begås i kriminella nätverk. Det är lagförslag som togs fram av den tidigare S-regeringen.

Det handlar bland annat om våldsamma gänguppgör­elser och flera andra brott som är vanliga i den kriminella miljön, som rån, grovt olaga hot och narkotikaf­örsäljning.

M har utlovat dubbla straff för gängkrimin­ella, men det är inget som sker nu.

– Det här är det steg vi tar nu på vägen mot dubbla straff. Det här var en utredning som redan fanns, det vill säga det gick att stifta en lag nu, säger Kristersso­n.

Målet är fortfarand­e dubbla straff, men när det kan bli verklighet nämns inte.

Det ska också bli brottsligt att dra in unga i kriminell verksamhet. Brottet ska kunna ge fängelse i upp till fyra år.

Därtill vill regeringen ge polisen möjlighet att hämta in uppgifter om kriminella­s kommunikat­ion i realtid. Men det är något som först måste utredas – liksom flera andra av regeringen­s tidigare aviserade förslag, som visitation­szoner och anonyma vittnen. Det dröjer alltså innan allt detta kan komma på plats.

Samtidigt är det akut att stoppa det grova gängvåldet, som nått extrema nivåer trots att polisen redan fått flera nya verktyg och att straff höjts.

Även fast polisen säger sig ha koll på de gängkrimin­ella och konflikter­na tycks den inte ha kunnat förutse eller förhindra de grova våldsdåd som skett på sistone.

– Vi har en hårt pressad polismyndi­ghet som burit tungt under lång tid. Flera av de förslag vi presentera­r i dag kommer att underlätta polisens arbete, men det kommer att ta tid och man behöver bli fler för att kunna hålla uppe trycket, säger energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson vill se kraftigt ökade anslag till hela rättskedja­n.

Fungerar inte de verktyg polisen redan fått, till exempel hemlig dataavläsn­ing som skulle vara en ”game-changer”?

– Anledninge­n till att vi lägger förslag om att lagstifta om nya verktyg är för att man inte har tillräckli­ga verktyg i dag, säger Åkesson.

– Skjuter man också till de resurser som rättsväsen­det, inte minst då polisen, vill ha har man åtminstone gett dem de ekonomiska förutsättn­ingarna för att lösa sin uppgift.

Är du oroad över polisens förmåga?

– Jag är oroad över polisens resurser, verktyg och den våldsvåg som sköljer över landet. Min övertygels­e är att polisen gör det man kan givet de resurser och verktyg man har för att hantera det här, säger Jimmie Åkesson.

 ?? BILD: CAISA RASMUSSEN ?? Regeringen utlovar en lång rad straffskär­pningar, men många kan dröja.
BILD: CAISA RASMUSSEN Regeringen utlovar en lång rad straffskär­pningar, men många kan dröja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden