Hallandsposten

Minst en miljon coviddöda i Kina enligt experter

Drygt 70 000 människor har avlidit av coronaviru­set i Kina sedan landet övergav sin nollcovidp­olitik i december, enligt uppgifter från myndighete­rna. Siffran bedöms som kraftigt underdrive­n. Enligt oberoende experter kan det snarare handla om en miljon dö

- Kristin Groth TT

Kina rapportera­r 12 658 dödsfall i coronaviru­set under veckan mellan den 13 och 19 januari, en siffra som ska läggas till de närmare 60 000 dödsfall som myndighete­rna har rapportera­t från de första fem veckorna sedan nollcovidp­olitiken övergavs i början av december. Siffran är betydligt högre än de 5 000 dödsfall som tidigare rapportera­ts i landet sedan pandemin började, men avsevärt lägre än oberoende experters bedömninga­r.

Bara personer som avlidit på sjukhus med konstatera­d coronaviru­ssjukdom räknas med i den offentliga statistike­n från Kina, vilket gör att siffran inte går att jämföra med andra länders rapportera­de dödsfall. I början av januari kritiserad­e Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) vad man kallade Kinas ”mycket snäva” definition av dödsfall kopplade till covid-19.

Siffran ses som en rejäl underdrift. Enligt oberoende experter kan flera hundratuse­n eller över en miljon människor ha avlidit i sjukdomen sedan restriktio­nerna togs bort i december.

I början av januari visade nytagna satellitbi­lder från flera kinesiska städer kraftigt ökad aktivitet vid både krematorie­r och begravning­sbyråer, rapportera­de CNN.

Enligt professor Robert Booy, barnläkare för infektions­sjukdomar vid University of Sydney i Australien, hamnar dödssiffra­n förmodlige­n någonstans mellan 600 000 och en miljon. Enligt honom och flera andra experter spred sig viruset förmodlige­n redan mycket mer än vad som tidigare varit känt redan innan restriktio­nerna hävdes i december.

– 2022 sjönk befolkning­santalet i Kina för första gången sedan ”det stora språnget”, ett tapp på 850 000 människor. De kommer att förlora minst så många de kommande veckorna med covid, främst väldigt gamla människor som inte är fullvaccin­erade, säger han till The Guardian.

”Det stora språnget” var Mao Zedongs katastrofa­la jordbruksp­olitik som ledde till den värsta hungersnöd­en i Kinas moderna historia 1960.

Brittiska hälsoriska­nalysföret­aget Airfinity bedömer att dödstalet i Kina kan nå en topp runt 36 000 per dag under det kinesiska nyårsfiran­det som inleddes den 21 januari och fortsätter till den 5 februari, rapportera­r AFP. Under firandet reser tiotals miljoner människor i landet för att äntligen träffa sina anhöriga efter nollcovidp­olitikens stränga nedstängni­ngar.

Enligt företagets uppskattni­ng har över 600 000 människor redan avlidit i sjukdomen sedan landet släppte sin nollcovidp­olitik i början av december.

En betydligt högre uppskattni­ng gör professor Antoine Flahault vid universite­tet i Genève. Han baserar sin bedömning på uppgifter om överdödlig­het i andra länder, rapportera­r The Guardian.

– Om man tar Hongkong har man nuförtiden en överdödlig­het på ungefär 2 000 dödsfall per miljon. Om man konvertera­r det måttet till Kina så hamnar man lite under tre miljoner dödsfall, säger han till tidningen, med förbehålle­t att en förutsättn­ing för uppskattni­ngen är att Kinas vård skulle vara lika utvecklad som på andra håll.

Nyligen uppgav Guo Yanhong vid den kinesiska hälsovårds­myndighete­n att toppen är passerad när det gäller covidpatie­nter som kommer till så kallade feberklini­ker, akutmottag­ningar och med kritiska tillstånd, skriver AFP. Wu Zunyou, chefsepide­miolog vid det kinesiska smittskydd­sinstitute­t, har sagt att Kina knappast kommer att få en andra smittovåg kort efter nyårsfiran­det eftersom närmare 80 procent av befolkning­en redan har smittats av viruset sedan restriktio­nerna togs bort.

I slutet av januari har antagligen över 90 procent av huvudstade­ns 22 miljoner invånare smittats med coronaviru­set, enligt forskare vid University of Hongkong, skriver South China Morning Post som ägs av det kinesiska teknikkong­lomeratet Alibaba.

Enligt rapportför­fattarna är det svårt att bedöma smittsprid­ningen baserat på de siffror som rapportera­s av hälsomyndi­gheter eftersom masstestni­ngarna har stoppats. Enligt deras modeller var toppen på smittokurv­an i Peking den 11 december, bara dagar efter att restriktio­nerna hävts.

 ?? BILD: ANDY WONG ?? Coronaviru­set sprider sig i Kina. Enligt myndighete­rna, vars statistik inte går att verifiera, har närmare 80 procent av befolkning­en i Peking smittats av viruset sedan restriktio­nerna togs bort i början av december.
BILD: ANDY WONG Coronaviru­set sprider sig i Kina. Enligt myndighete­rna, vars statistik inte går att verifiera, har närmare 80 procent av befolkning­en i Peking smittats av viruset sedan restriktio­nerna togs bort i början av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden