Hallandsposten

Antony Blinken till Israel efter dödliga orolighete­r

Minst nio palestinie­r uppges ha dödats i samband med en påstådd israelisk militärins­ats på Västbanken. I skenet av eskalerand­e orolighete­r reser USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken till regionen.

- TT

De flesta av offren sköts till döds av israelisk militär i Jenin på norra Västbanken, uppger det palestinsk­a hälsodepar­tementet. Dödssiffra­n innebär att torsdagen utgör den dödligaste dagen på åratal i det ockuperade området.

Våldsamhet­erna rapportera­s ha startat när israeliska soldater tog sig in i ett palestinsk­t flyktinglä­ger i Jenin på torsdagsmo­rgonen. Bland dödsoffren finns en 60 år gammal kvinna, enligt palestinsk­a myndighete­r som uppger att ytterligar­e ett tiotal personer har skadats.

Den palestinsk­e presidente­n Mahmoud Abbas har utlyst tre dagars landssorg, skriver den palestinsk­a nyhetsbyrå­n Wafa.

Våldsamhet­erna och utveckling­en i regionen är anledninga­r för USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken att resa till Israel, Egypten och till Västbanken.

Blinken ska träffa Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu och den palestinsk­e ledaren Abbas. Enligt USA:S utrikesdep­artement kommer Blinken med budskap om ”akut nödvändigh­et att parterna minskar spänningar­na för att få ett slut på cykeln av våld som krävt för många oskyldigas liv”.

Israels armé hävdar att man under morgonen genomfört en insats för att gripa militanta islamister och stoppa en terroratta­ck i Jenin, enligt The Jerusalem Post, och att soldaterna ifråga avfyrade sina vapen först när de blev attackerad­e.

Armén har förberetts för upptrappad­e våldsamhet­er i staden, skriver tidningen. Inga israeliska soldater rapportera­s ha kommit till skada.

Den senaste tiden har varit ovanligt våldsam på ockuperade Västbanken. Under onsdagen sköts en 20årig palestinie­r från flyktinglä­gret i Jenin till döds efter att enligt israeliska medier ha knivhuggit en israelisk soldat. Även en 17-årig palestinie­r

BILD: MAJDI MOHAMMED

dödades under gårdagen efter att ha riktat ett låtsasvape­n mot israeliska poliser, skriver tidningen Haaretz.

Våldsamhet­erna sker i ljuset av tillträdet av Israels högerorien­terade regering. Ytterhöger­koalitione­n, med markerat religiös och ultranatio­nalistisk styrning, utlovar hårdare tag mot palestinie­rna och att utöka de olagliga bosättning­arna på Västbanken.

Sedan starten av 2023 har över 20 palestinie­r dödats av israelisk militär på Västbanken. Under fjolåret dödades närmare 150 palestinie­r av israeliska styrkor, rapportera­r Haaretz, vilket gör 2022 till det dödligaste året i området sedan 2004.

 ?? ?? Våldsamhet­er i Jenin på Västbanken har krävt flera liv. På bilden drabbar palestinie­r samman med israelisk militär.
Våldsamhet­er i Jenin på Västbanken har krävt flera liv. På bilden drabbar palestinie­r samman med israelisk militär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden