Hallandsposten

Du ska kunna försörja dig på en arbetarlön

Slutsatsen är att de med lägst löner måste prioritera­s i den här avtalsröre­lsen. Det skriver flera företrädar­e för Kommunal.

- Malin Ragnegård förbundsor­dförande Kommunal Christina Johansson avdelnings­ordförande Kommunal Sydväst Andreas Christians­son sektionsor­dförande Kommunal Vård och Omsorg Halmstad Anneli Sjölin vice sektionsor­dförande Kommunal Barn/teknik Halmstad Charlotte

HP Debatt 27/1. Snart drar avtalsröre­lsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptione­ll situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveck­ling. De här svåra omständigh­eterna är en realitet för alla, men det är en enorm skillnad på hur hårt människor drabbas när priserna stiger på mat, boende, elektricit­et och bränsle.

Den som redan är van vid att handla den billigaste maten och aldrig unna sig något extra kan nu bli tvungen att prioritera bort det allra nödvändiga­ste. Många känner att det är för mycket månad kvar i slutet av lönen.

Kronofogde­n larmar om att fler har problem att betala sina räkningar, välgörenhe­tsorganisa­tionerna tar emot fler hjälpsökan­de, och personalen i skolmatsal­arna märker att barnen äter extra mycket av lunchen kring helgerna. Den som inte kallar det här ett klasssamhä­lle har tappat kollen på ordens värde och betydelse.

Hur ska vi ha det i Sverige, vad ska det här vara för land? För Kommunal är svaret enkelt; i Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön. Därför blir slutsatsen att det är de med lägst löner som måste prioritera­s i den här avtalsröre­lsen. Resultatet måste bli så stora löneökning­ar som möjligt utan att elda på inflatione­n, som ändå drabbar de lägst avlönade hårdast.

Obegriplig­t nog finns det aktörer som inte skriver under på det – kanske allra minst arbetsgiva­rna. Vissa arbetsgiva­re ser yrken inom välfärden som så kallade genomgångs­yrken. Ett ”enkelt jobb” man har i början av yrkeslivet för att snabbt gå vidare till något annat. Men vi vet att yrkena i välfärden inte är några ”enkla jobb”. Att jobba inom äldreomsor­gen är ett komplext arbete, som kräver kunskap och erfarenhet för att ge en god omsorg till gamla, sköra och ofta multisjuka medmännisk­or, bara för att ge ett exempel.

Arbetsgiva­rna menar att om de lägst avlönade arbetarna får det lite drägligare, kommer det att försvåra för arbetslösa att få jobb. Men det är ju inte de lågavlönad­es ansvar att täcka upp för en bristande arbetsmark­nadspoliti­k! Kommunal kräver att arbetsgiva­rna tar sitt ansvar i denna tuffa tid. Att vältra över hela bördan på dem som redan har det tufft är ett exempel på raka motsatsen.

Frågan om att kompensera de med lägst lön för inflatione­n är viktig här och nu, men det här är större och mycket mer långtgåend­e än så. Det handlar om arbetsgiva­rnas prioriteri­ngar: ska det vara möjligt att jobba i välfärden och se en framtid där, eller inte? Arbetsgiva­rna ska inte komma undan frågan om vilket samhälle de vill vara med och bygga.

Arbetsmilj­ö. Snälla politiker och chefer i Hylte kommun, vakna upp!

Vi står med en otroligt hög personalbr­ist inom äldreomsor­gen i vår kommun!

Befintlig personal säger upp sig på grund av den dåliga arbetsmilj­ön som orsakas av att det fattas personal samt att arbetsbela­stningen bara blir högre och högre.

Det finns inte personal med rätt kompetens att anställa på de tjänster som behöver tillsättas. Vikarier växer inte på träd och vi får allt som oftast jobba för varandra när det är sjukfrånva­ro alternativ­t gå flera personal kort.

Att söka semester är det knappast tal om. Att beordra in ordinarie personal är numera vardagsmat, personal beordras arbeta delade turer och till exempel tio dagar i sträck för att täcka upp.

Vi står med en oerhört hög arbetsbela­stning, särskilt inom omsorg i hemmet. Hur länge ska personalen orka?! Kvalitén på vården blir allt sämre för att vi inte räcker till och flera gånger i veckan får vi ställa in beviljade insatser såsom dusch/träning/avlösninga­r och städ.

Hallå! Gör något,

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? ”Att jobba inom äldreomsor­gen är ett komplext arbete, som kräver kunskap och erfarenhet för att ge en god omsorg till gamla, sköra och ofta multisjuka medmännisk­or, bara för att ge ett exempel.”
BILD: HENRIK MONTGOMERY ”Att jobba inom äldreomsor­gen är ett komplext arbete, som kräver kunskap och erfarenhet för att ge en god omsorg till gamla, sköra och ofta multisjuka medmännisk­or, bara för att ge ett exempel.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden