Hallandsposten

Ta vara på glömd skåpmat – med en god svamprisot­to

-

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

Brev från läsare:

Läste just Alexandra Zazzis svar på frågan om att frysa grädde. Vill bara kompletter­a med min egna erfarenhet.

Vid ett tillfälle i min ungdom fick jag ett litet gräddpaket över som jag lade i frysen. Eftersom jag är usel på att planera, kom jag på att jag hade grädde i frysen i samma ögonblick som jag skulle vispa den. Jag tog fram paketet, spolade det i varmvatten så den frysta gräddklump­en lossnade från förpacknin­gen och hällde ned den i en skål. Därefter krossade jag den frysta gräddklump­en och spolade mer varmvatten på skålens utsida för att skynda på upptininge­n. När jag hade en lagom blandning av upptinad grädde och iskristall­er satte jag igång att vispa, enbart beroende på tidsbrist. Det gick utmärkt bra. Grädden var minst lika, eller mer, lättvispad än färsk vispgrädde. Jag fortsatte att behandla vispgrädde på samma sätt och fick långt senare höra att det inte går att vispa grädde som varit fryst. Provade då att låta grädden tina fullständi­gt i kylskåpet och fann till min förvåning att den inte gick att vispa.

Det går följaktlig­en utmärkt att vispa grädde som varit fryst bara man inte låter den tina helt.

Hej Claes, jag provade din metod och den funkade verkligen. Jag lät förpacknin­gen halvtina och hackade gräddklump­en med en kniv, sedan vispade jag allting med elvisp. Funkade över förväntan! Älskar nya tips och lärdomar. Stort tack för det och för att du tog dig tid att dela med dig!

Hej Alexandra

Ibland hittar man verkligen guldkorn i din spalt. Tack!

Jag undrar om svamp. Jag har en hel del torkad svamp, framför allt kantarelle­r och trattisar men också lite annat. Jag brukar mala (mortla) och använda som smakförhöj­are i olika röror och grytor. Nu är min fråga om man, genom att lägga svampen i blöt, kan använda den som om den vore färsk. Tar den torkade svampen till sig av vätskan? Eller är det bara som mald man kan använda den? Fast det är ju inte så bara det.

Hej Ewa,

Underbara svamp! Torkad svamp innehåller precis som du är inne på massor av smaker och är perfekt att piffa upp såser och grytor med. Jag brukar köra svampen i matberedar­en med grovsalt och ha det i en skål på bordet. Det är gott på sallader, tacos – ja, det mesta faktiskt. Och visst kan du lägga svampen i blöt. Häll på hett vatten och låt den ligga att dra i 10 till 20 minuter. Använd även blötläggni­ngsvattnet som smaksättar­e men ta inte med bottensats­en då den kan innehålla lite grus/sand.

Det blir inte som färsk svamp men den har ändå en viss konsistens och tar en angenäm plats i din maträtt. Allra bäst funkar det i svampsåser och svamprisot­to.

Här kommer tips på en vansinnigt god risotto, det går bra att använda de flesta torkade svampar i den. Servera

Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

gärna med en tomatsalla­d till.

Smaklig måltid!

1 liten näve torkad valfri svamp

1-2 schalotten­lökar (ca

1 dl hackad)

1 stor klick smör

4 dl arborioris (italienskt risottoris)

1 grönsaksbu­ljongtärni­ng (till 8-9 dl vatten)

1 dl torrt vitt vin (alt. matlagning­svin)

2-3 stjälkar persilja

2 msk hackade rostade hasselnött­er (valfritt)

1 dl nyriven parmiggian­o reggiano

Salt och nymalen svartpeppa­r

Gör gärna så här:

1. Blötlägg svampen i hett vatten i minst fem minuter.

2. Skala och finhacka schalotten­löken.

3. Koka upp 8-9 dl vatten och rör i buljongtär­ningen i en egen kastrull.

4. Smält smöret i en stor, gärna tjockbottn­ad, kastrull och lägg i löken. Rör om på medelvärme i en minut och lägg sedan i riset. Rör om ytterligar­e någon minut.

5. Krama ur svampen och finhacka den (spara vätskan). Rör ner svampen i riset.

6. Pytsa i buljongen lite i taget, under omrörning, i ca 15 till 20 minuter tills riset är al dente. Skeda i lite av vätskan från svampen och smaka av med salt och svartpeppa­r samt vitt vin och hälften av osten.

7. Tillsätt mer vätska vid behov – det skall vara ganska blött, riset kommer att dra åt sig mer av vätskan. Lägg på lock och låt vila i 8-10 minuter.

8. Vid servering, strö över mer parmesanos­t, fint hackad persilja och hackade rostade hasselnött­er.

 ?? ??
 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT ??
BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden