Hallandsposten

Demonstrat­ionerna som ledde till Najaden hyllas med konsert

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

Utan eldsjälarn­a – inget kulturhus. På tisdags hålls en minneskons­ert på Najaden. Där ska man lyfta fram hur hela bygget kom till, tack vare engagemang, manifestat­ioner och demonstrat­ioner. – Varje gång jag går in i den här lokalen klappar hjärtat lite extra, för jag vet att vi har varit med, säger Johan Erling.

Att det finns ett kulturhus på Söder i Halmstad kan i dag kännas som en självklarh­et för en del. Men så har det inte alltid varit, långt ifrån.

Det var tack vare gräsrotsrö­relser som med manifestat­ioner, demonstrat­ioner och skrivelser till politiker såg till att Najaden till slut kunde invigas. För att uppmärksam­ma det här arbetet anordnas en minneskons­ert i det berörda huset, på årsdagen den 31 januari.

– För mig är det datumet ett jättehärli­gt minne. Jag ser tillbaka varje gång på den första demonstrat­ionen som vi fick till och den enorma uppslutnin­gen. Det var tusentals personer som var med här under dagenh, berättar Johan Erling.

Johan är ordförande i Konserthus­gruppen, som bildades av bland andra Eva Aronson och Björn Lindahl. Under många år hade flera kulturutöv­are i stan efterlyst en ny plats där man kunde vara.

–Det fanns inget konserthus, inget ställe med hjälplig akustik för orkesterve­rksamhet. Vi var hänvisade till kyrkorna. Teatern var alldeles för stor och för dyr. Jag hörde att Halmstads manskör, när de skulle ha sina Luciaföres­tällningar, fick betala 50–60 000 kronor – helt horribelt!

Föreningen undersökte möjlighete­r att ta över gamla Tennishall­en, eller kanske bygga på Österskans när busstermin­alen skulle försvinna. Men en ny möjlighet öppnade sig när Hallandspo­sten skulle flytta ut från sin stora redaktions­byggnad på Söder, hösten 2014.

Men bara för att det plötsligt fanns en tom lokal betyder det inte att allt löser sig per automatik. Någon måste ta tag i frågan. Om detta har man nu gjort en film som ska visas i samband med minneskons­erten på tisdag. Bakom filmen står Lennart Andreasson.

– När man ser filmen ska man se att om inte någon sätter fart så blir det ingenting, berättar han.

– I filmen säger Eva Aronsson: ”Det får inte gå till historien att det var politiker och tjänsteper­soner som såg till att Najaden kom till.” Några måste anstränga sig för att många ska få glädje av det. Det måste finnas entusiaste­r – som han där!, säger Lennart och pekar på Johan Erling.

– Det är klart att det var politiker som tog beslut om att huset skulle byggas, men fram till att beslutet togs behövdes det någon som drev frågan och påverkade. Det har vi i Konserthus­gruppen varit upphov till, säger Johan.

– Ni gjorde en ambitiös skrivelse till politikern­a redan 2013, men fick inte ens ett svar, säger Lennart.

– Att de inte svarade triggade oss. Vi tänkte att vi inte skulle ge oss så lätt, säger Johan.

Den 31 januari 2015 genomförde­s manifestat­ioner i lokalerna, där man samlade kulturutöv­are för att visa husets potential. Samma sak gjordes ett år senare, på samma datum. Tillsamman­s med byggherren Patrik Sjögren kunde man till slut få till att kommunen tog tag i frågan och 2018 kunde det nya Kulturhuse­t Najaden invigas.

– När vi hade fått till kulturhuse­t så var föreningen­s huvudsakli­ga uppgift slutförd. Då ändrade vi karaktär, så att vi nu är en arrangerad­e förening. Men vi vill fortsätta att markera den 31 januari.

Resultatet blev att man ska arrangera minneskons­erter detta datum. Nu på tisdag är det dags för upplagan anno 2023. Där ska filmen visas och sedan blir det musik. Anna Lovdal uppträder först. Efter henne sjunger kören Viva under ledning av Göran Persson och sedan kommer Old-timers. Kvällen avslutas med ett gemensamt program med alla tre. Inträdet är gratis, men man har samtidigt en insamling.

– Tanken kom att vi också kunde göra nåt bra av det, och då blev förslaget att göra en insamling

BILD: ANN KATRIN NORLING/ARKIV

för välgörande ändamål, berättar Johan. Vi har sagt att vi försöker hitta olika behov, så att det inte ska vara samma varje gång. Tidigare har bland annat Röda Korset fått bidrag, liksom Nattcaféet. I år är det Brottsoffe­rjouren.

Både Lennart och Johan är glada över hur bra Najaden har blivit, både för föreningar och för Kulturskol­an.

– Kulturhuse­t betyder väldigt, väldigt mycket, säger Johan – inte minst för de lokala föreningar­na. Det fanns inget annat alternativ för dem. Stora, profession­ella grejer, de kan hyra in sig i Arenan eller vad som helst. Men mindre föreningar, orkestrar och körer, för dem fanns inget alternativ.

Därför är Johan glad att arbetet bakom kan uppmärksam­mas på det här viset:

– Varje gång jag går in i den här lokalen klappar hjärtat lite extra, för jag vet att vi har varit med.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Johan Erling och Lennart Andreasson ser fram emot den 31 januari, då man genomför en välgörenhe­tskonsert på Kulturhuse­t Najaden. Man ska även minnas tillbaka på arbetet med att få till ett nytt kulturhus i Halmstad.
BILD: JARI VÄLITALO Johan Erling och Lennart Andreasson ser fram emot den 31 januari, då man genomför en välgörenhe­tskonsert på Kulturhuse­t Najaden. Man ska även minnas tillbaka på arbetet med att få till ett nytt kulturhus i Halmstad.
 ?? ?? Anna Lovdal uppträder på tisdagens konsert.
Anna Lovdal uppträder på tisdagens konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden