Hallandsposten

”Det vackra kan inte finnas utan det mörka”

Damien Chazelles bioaktuell­a ”Babylon” visar upp båda sidorna av drömfabrik­en i Hollywood. – De vackra sidorna kan inte finnas utan de mörka, säger regissören.

- Mikael Forsell TT

Damien Chazelle har redan gjort en kärleksför­klaring till filmstaden Los Angeles. ”La la land” med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrolle­rna belönades med sex Oscar och befäste hans ställning som en av Hollywoods främsta unga visionära regissörer.

Chazelles nya film ”Babylon”, som får svensk biopremiär den 27 januari, handlar om Hollywood precis i skarven mellan stum- och ljudfilmen på 1920-talet. Nya stjärnor är på väg fram, de som inte klarar övergången till en ny teknik åker ut.

Det är en kompromiss­lös tid med chansen att bli stjärna över en natt, för att sedan kastas ut när man är slut. Stjärnorna bor i palats, medan de som vill upp bor i slummen alldeles bredvid och utnyttjas av industrin. Den paradoxen fascinerar Damien Chazelle, berättar han.

– De vackra sidorna av Hollywood kan inte finnas utan de mörka. Det pågick samtidigt. Några av de rikaste personerna i Hollywood samsades med några av de fattigaste man kan tänka sig. De båda världarna behövdes av filmindust­rin.

Hollywoods avgrund bakom den flotta fasaden har varit känd och skildrats många gånger på film. Men just den här perioden är extra intressant, tycker Damien Chazelle.

– Där i början hade inte fasaden blivit så flott än och det fanns ett slags vansinnigh­et som var synlig för alla att se. Den var inte undangömd och där samsades det omåttliga festandet och filterlösh­eten med alla som kom in med mycket pengar och skapade de klassiska filmerna, säger han.

Brad Pitt och Margot Robbie spelar huvudrolle­rna i ”Babylon” som präglas av excesser och dekadens. Filmen är över tre timmar lång och inleds med en sekvens från en överdådig fest fylld av sex, fylla, knark – och en elefant, som samsas med hundratals statister.

– Det var för att chockera folk. Jag gillar att jobba så att jag dukar upp anrättning­en direkt i början så att folk får veta vad de ska få, så publiken snabbt kan se om det är något för dem, säger Chazelle med ett skratt.

Chazelle jobbar återigen med den svenske filmfotogr­afen Linus Sandgren. De fann varandra inför arbetet med ”La la land” och älskar att jobba tillsamman­s.

– Det var kärlek vid första ögonkastet när vi träffades, säger Chazelle.

De delar kärleken till ”gammaldags” analogt filmskapan­de med riktig film, fast hela tiden med en drivkraft att ta filmkonste­n framåt.

– Varje gång jag har kommit på idéer för scener som jag tyckte var galna, går han inte bara med på det utan gör det ännu galnare, säger Chazelle och skrattar.

– Så vi utmanar varandra och har utvecklat ett riktigt partnerska­p.

De är vänner även privat och Linus Sandgren är gudfar till Damien Chazelles barn.

Liksom det gamla ”Babylon” raserades och byggdes upp gång på gång har affärsmode­llen i Hollywood flera gångar krossats, för att återuppstå. Som när talfilm, färgfilm, tv, videon, betal-tv, ”Star wars”- och superhjält­efilmer och nu strömnings­tjänsterna ändrade spelplanen.

Flera har tolkat ”Babylon” som Damien Chazelles inlägg i debatten om hur biografern­a är på väg att dö ut när strömnings­tjänsterna tar över.

Men så är det inte. Han har en mer nyanserad bild av situatione­n.

– Hollywood är alltid i förändring, vilket innebär att det i varje era finns någon del av Hollywood som dör medan något nytt föds. Den här cykeln av död och födelse speglar de 100 senaste åren av Hollywood och det kommer nog att se ut så i 100 år till.

 ?? PRESSBILD: SCOTT GARFIELD ?? Margot Robbie bärs runt i den omtalade inlednings­sekvensen i ”Babylon”.
PRESSBILD: SCOTT GARFIELD Margot Robbie bärs runt i den omtalade inlednings­sekvensen i ”Babylon”.
 ?? ARKIVBILD: JORDAN STRAUSS ?? Damien Chazelle skildrar nybyggaran­dan i det klassiska Hollywood på 1920och 30-talen.
ARKIVBILD: JORDAN STRAUSS Damien Chazelle skildrar nybyggaran­dan i det klassiska Hollywood på 1920och 30-talen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden