Hallandsposten

Nya filmprojek­tet – följer föremål från Förintelse­n

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Från skolvikari­er till tokroliga trafiklösn­ingar – Johan Palmgrens dokumentär­er spänner över vitt skilda ämnen. Nu jobbar han med sin allvarliga­ste film hittills. Det senaste året har han följt insamlinge­n av föremål och historier till det kommande Förintelse­museet. – Det finns ett bottenlöst mörker, men det finns också små ljuspunkte­r, säger han.

Den lilla aluminiuma­sken är detaljrikt graverad med ett skepp, moln och hav. Men trots de små måtten rymmer den en stor historia, berättar filmaren Johan Palmgren.

– Det var en man som utsattes för ett experiment i ett läger. Han gick med på en deal – att de kunde dra ut hans tänder utan bedövning mot att han fick lite extra bröd. När han sedan delade med sig av brödet till sina medfångar fick han den här lilla asken som tack.

– Den har en fånge suttit och gjort utan verktyg. Den är så välgjord att man blir helt tagen.

Mannen lyckades senare få ut asken ur lägret, och sedan han kom till Sverige har den funnits hos familjen i Skåne.

Men när Sveriges museum om Förintelse­n öppnar i centrala Stockholm till sommaren kommer den att få ett nytt hem, tillsamman­s med ett hundratal andra föremål. Det kan handla om klädesplag­g, fotografie­r eller dagboksbla­d – alla pusselbita­r som vittnar om en fasansfull del av historien.

Sedan 2021 har intendente­r kopplade till både museet och Forum för levande historia rest land och rike runt på jakt efter liknande artefakter. Under en del av arbetet har Johan Palmgren följt med och dokumenter­at – något som ska resultera i en film som beräknas vara klar senare i år.

– Det är så spännande att det

”Den här har en fånge suttit och gjort, utan verktyg, och den funkar. Den är helt otrolig”, säger Johan Palmgren om den ask vars historia han berättar i filmen.

BILD: JOHAN PALMGREN

finns människor i hela Sverige – från Malmberget ner till Malmö – som har kommit fram i och med det här insamlings­projektet. Det är viktigt att få det ordentligt dokumenter­at. Genom föremålen kan man göra det på ett fint sätt, säger han när vi följer honom under en inspelning­sdag i Solna.

Under arbetet har Johan Palmgren besökt ett tiotal olika personer – möten som har påverkat honom starkt.

Han berättar om en 92-årig man som har suttit i både Dachau och Auschwitz-birkenau:

– Han hade inte pratat så jättemycke­t om sin historia, så han hade gått och laddat väldigt mycket. När vi kom dit så fick vi knappt upp kameran förrän han började berätta. Sen satt vi där i flera timmar. Hans fru lagade mat. Hon grät, han grät och vi grät. Sen så var det massa skämt och humor också.

Han berättar att livet på något vis ändå har gått vidare för de flesta överlevand­e och deras barn.

– Det kan finns humor och skratt, men det här är i bakgrunden hela tiden hos de jag har träffat. I går var jag hemma hos en man vars pappa begick självmord – det var många som inte klarade detta när de kom till Sverige. Det finns ett bottenlöst mörker, men det finns också små ljuspunkte­r.

Genom åren har Johan Palmgren gjort ett 30-tal dokumentär­filmer.

2006 vann han en Guldbagge för filmen ”Vikarien” tillsamman­s med Åsa Blanck.

Och i hans kultförkla­rade kortfilm ”Spårviddsh­inder” från 2018 får tittarna följa hur en kommunal trafiklösn­ing för att leda bort biltrafike­n vid Slussen i stället leder till punktering­ar, arga busschauff­örer – och mycket skratt.

Ämnena är vitt skilda, men gemensamt för alla hans filmer är att de innehåller människor med intressant­a berättelse­r.

– Filmen om hindret i Slussen är tokrolig och befinner sig i ena änden av spektrat – den här är helt i andra. Det här är ett väldigt allvarligt och ansvarsful­lt projekt, alla fakta måste vara rätt. Men det är det som är intressant som dokumentär­filmare är att kunna visa olika facetter av verklighet­en.

Nu uppmärksam­mas hans arbete. Under Förintelse­ns minnesdag i dag tar han emot Micael Bindefelds stiftelses stipendium till minne av Förintelse­n – en summa på 350 000 kronor.

– Det känns väldigt ärofyllt och spännande, säger han och berättar att pengarna ska användas till att färdigstäl­la filmen vars titel ännu inte är helt klar.

– Det finns ett citat som är från en kvinna som minns Kristallna­tten. Hon var ett barn när det kom in stora blanka stövlar i hennes ögonnivå. De gick fram till köket och bara rev ut och krossade allting. Hon fick frågan om hon mindes något från Kristallna­tten? Då svarade hon ”Tyvärr minns jag”. Det är en arbetstite­l.

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? I sommar kommer det nya Förintelse­museet att öppna i Stockholm. Filmaren Johan Palmgren har följt insamlings­arbetet till utställnin­garna. Här är han hemma hos Eva Bruns Gruber som skänker en omfattande brevsamlin­g från sin fars kusin som kom till Sverige 1939.
BILD: NILS PETTER NILSSON I sommar kommer det nya Förintelse­museet att öppna i Stockholm. Filmaren Johan Palmgren har följt insamlings­arbetet till utställnin­garna. Här är han hemma hos Eva Bruns Gruber som skänker en omfattande brevsamlin­g från sin fars kusin som kom till Sverige 1939.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden