Hallandsposten

Duplantis ger inga svar om EM

Friidrotts-em i Istanbul avgörs 2–5 mars. Armand Duplantis, 23, har ännu inte bestämt sig om han ska ställa upp eller inte. – Det beror på hur det går för mig på inomhussäs­ongen, säger stavhoppss­tjärnan.

- Fredrik Andersson TT

Inomhussäs­ongen inleds i dag i Uppsala med Duplantis egen tävling: Mondo Classic. Därefter väntar ytterligar­e tävlingar innan inne-em i Turkiet om en månad.

– Jag ska se hur kroppen känns och hur mina prestation­er varit på mina fyra första tävlingar, säger han.

Du har inte bestämt dig om EM än?

– Jag har inte bestämt mig till 100 procent.

Häromdagen uttalade sig Sveriges förbundska­pten, Kajsa Bergqvist, om att Sverige kan avstå mästerskap­et i Turkiet på grund av säkerhetss­käl.

– Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så, sade hon till Expressen.

Anledninge­n till att Sverige kan avstå EM är det politiska läget mellan länderna som handlar om den svenska Natoansöka­n, där Turkiets godkännand­e ligger på is.

Den kyliga relationen bottnar i den senaste tidens aktioner, bland annat koranbränn­ingen utanför Turkiets ambassad i Stockholm som följdes av att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att Sverige inte kan vänta sig Turkiets stöd.

Med anledning av alla händelser har utrikesdep­artementet uppmanat svenskar att undvika folksamlin­gar och manifestat­ioner i Turkiet.

– Det är ganska dålig tajming med EM i Turkiet med det som händer just nu. Men jag ska bestämma mig när jag vet hur kroppen känns, säger Duplantis.

Säkerhetsl­äget påverkar inte ditt beslut om du åker till EM eller inte?

– Just nu tänker jag inte mycket på det. Jag tänker bara på vad som är bäst för mig, för min träning och vad jag vill göra med säsongen.

Norrmannen Pål Haugen Lillefosse tycker det vore trist om Duplantis inte kommer till EM.

– Han är den största stjärnan, men tävlingen blir lite mer spännande, säger han med ett skratt.

Amerikanen Sam Kendricks är dock inne på ett annat spår.

– ”Mondo” har vunnit så mycket så vill han ta en paus, då kan han ta det, det är okej. Han har rest och tävlat så mycket. Låt någon annan vinna titeln, det är okej, säger han.

I dag smäller det, årets första tävling – och Duplantis är laddad för att möta den svenska hemmapubli­ken.

– För mig känns det fortfarand­e som en dröm att få ha min tävling här för andra gången i Uppsala, säger han och avslutar:

– I morgon vill jag hoppa högt, hoppa över sex meter och försöka på nytt världsreko­rd som alltid. Jag är i form för att göra det.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Stavhoppss­tjärnan Armand Duplantis under onsdagens pressträff inför stavhoppsg­alan Mondo Classic 2023.
BILD: PONTUS LUNDAHL Stavhoppss­tjärnan Armand Duplantis under onsdagens pressträff inför stavhoppsg­alan Mondo Classic 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden