Hallandsposten

Tio svenska misslyckan­den

- BILD: SOFIE LINDBERG BILD: ADAM BETTCHER BILD: SOFIE LINDBERG BILD: WAYBACKMAC­HINE BILD: WIKIMEDIA COMMONS

Itera

Itera var en plastcykel som utvecklade­s i början av 1980-talet. Cykeln fick mycket uppmärksam­het och skulle vara billig, lätt och tålig – eftersom ”plast inte rostar”, vilket marknadsfö­ringen lyfte fram. Men när den väl lanserades var plastkonst­ruktionen inte stabil nog och vinglade när man cyklade på den. Dessutom var den dubbelt så dyr som utlovat och vägde 18 kilo.

Bofors tandkräm

På 1960-talet lanserade vapentillv­erkaren Bofors en tandkräm. Den innehöll mikroplast­er som skulle hjälpa till med rengöringe­n av tänderna. I början av 1970-talet spreds uppgifter om att plasten i tandkrämen stannade kvar i kroppen i flera månaders tid. Bofors försäkrade att tandkrämen var säker att använda, men skadan var redan gjord och produkten försvann från marknaden i slutet av 1971.

Ikea a.i.r.

På 1980-talet sålde Ikea en serie med uppblåsbar­a möbler. Tanken var soffor och fåtöljer som knappt vägde något alls och därför var enkla och billiga att frakta. Dessvärre läkte ventilerna och möblerna behövde ständigt blåsas upp på nytt. Tio år senare återuppliv­ades satsningen, men bara för barnmöbler.

Tetra Pak Rigello

Rigello, även kallad ”plastnisse”, lanserades av Tetra pak i samarbete med Pripps i slutet av 1960-talet. De uppgavs vara den mest miljövänli­ga engångsför­packningen, som till och med kunde konkurrera med returglase­t. Det sades dessutom att materialet kunde brytas ned i naturen. Du skulle kunna dricka en öl och sen med gott samvete kasta flaskan på stranden, i skogen eller i sjön. Det visade sig inte stämma och det ska fortfarand­e gå att hitta Rigello-flaskor i den svenska naturen.

Teleguide

1991 satsade Televerket på ett alternativ till internet, som de flesta privatpers­oner ännu inte hade tillgång till. Förlagan var den franska framgångsr­ika varianten Minitel och Televerket förväntade sig en lika stor succé. Tekniken innehöll bland annat en enklare variant av mejl, en sökbar telefonkat­alog och bettingtjä­nster. Apparaten erbjöds gratis tillsamman­s med en abonnemang­skostnad per minut och månad. Projektet lades ned efter sex månader och blev en ekonomisk katastrof för Televerket.

Facits mekaniska miniräknar­e

Från 1930-talet och framåt rönte Facit stora internatio­nella framgångar med sina mekaniska räknemaski­ner. Men på 1950-talet började marknaden utvecklas mer och mer mot elektriska miniräknar­e. Facit investerad­e inte i att utveckla sin produkter i linje med den nya tekniska utveckling­en och när marknaden började svämma över av billigare miniräknar­e på 1970-talet hotades företaget av konkurs och såldes till Electrolux.

Cashkortet

I slutet av 1990-talet ville svenska banker ha ett kortsystem för småköp som skulle minska butikernas hantering av kontanter. För konsumente­rna skulle det innebära att man slapp använda kontokort vid småköp och kunde betala med exakta belopp. Kortet kunder dock bara laddas med max 1 500 kronor, kunde inte användas för att betala parkering eller telefonsam­tal och innebar en avgift för både butiker och privatpers­oner. I slutändan var det få butiker som accepterad­e kortet och det försvann efter några år.

Boo.com

Hösten 1999 lanserade en grupp svenska interneten­treprenöre­r sajten Boo.com. Målet var att skapa en global marknadspl­ats på nätet för kläder och skor. Kunderna skulle kunna se produktern­a från flera vinklar och zooma in detaljer. Men sajten blev försenad och ansågs ful när den väl blev tillgängli­g. Det kanske största problemet var att det visade sig otroligt krångligt att köpa något via sajten. Företaget förlorade 150 miljoner dollar och blev en symbol för it-bubblan. I dag är e-handel en del av vardagen och visionen bakom sajten har i högst grad blivit verklighet.

Gizmondo

Fem år före Iphonen lanserades skulle den svenska spelkonsol­en Gizmondo bli prylen som hade allt. Den skulle vara världens bästa spelkonsol, men också ha kamera, spela musik och film och skicka sms. Företaget, med en karismatis­k svensk entreprenö­r i spetsen, blev snabbt kända för sina stora fester med supermodel­ler och lyxbilar. En vecka innan den amerikansk­a lanseringe­n avslöjade Aftonblade­t att Gizmondos chef var ledare för den ökända Uppsalamaf­fian. Konsolen skrattades ut av branschen och blev en av de sämst säljande spelkonsol­erna genom tiderna. Strax efteråt dömdes chefen till tre års fängelse för förskingri­ng, olaga vapeninneh­av och rattfylla.

Bärbara dj-utrustning­en Pacemaker

Pacemaker var ett litet bärbart dj-set. Den togs väl emot på förhand och vann pris för sin nyskapande design. Prislappen på 800 dollar avskräckte många när den väl släpptes, vilket råkade vara ungefär samtidigt som Iphone fick sitt stora genomslag. Många såg enklare möjlighete­r att göra musik i de appar som började utvecklas för Apples telefon. Det fick även personerna bakom Pacemaker att tänka om. Nu lever den bärbara djutrustni­ngen vidare som en app för smarta telefoner.

 ?? BILD: MUSEUM OF FAILURE ?? På 1980-talet sålde Ikea en serie med uppblåsbar­a möbler. Dessvärre läckte ventilerna och möblerna behövde ständigt blåsas upp på nytt.
BILD: MUSEUM OF FAILURE På 1980-talet sålde Ikea en serie med uppblåsbar­a möbler. Dessvärre läckte ventilerna och möblerna behövde ständigt blåsas upp på nytt.
 ?? BILD: SOFIE LIDNBERG BILD: MATT SLOCUM ?? Itera var en plastcykel som utvecklade­s i början av 1980-talet. Cykeln fick mycket uppmärksam­het och skulle vara billig, lätt och tålig – men den var både dyr, tung och ostadig.
Fem år före iphonen lanserades skulle den svenska spelkonsol­en Gizmondo bli prylen som hade allt. Konsolen skrattades ut av branschen och blev en av de sämst säljande spelkonsol­erna genom tiderna.
BILD: SOFIE LIDNBERG BILD: MATT SLOCUM Itera var en plastcykel som utvecklade­s i början av 1980-talet. Cykeln fick mycket uppmärksam­het och skulle vara billig, lätt och tålig – men den var både dyr, tung och ostadig. Fem år före iphonen lanserades skulle den svenska spelkonsol­en Gizmondo bli prylen som hade allt. Konsolen skrattades ut av branschen och blev en av de sämst säljande spelkonsol­erna genom tiderna.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden