Hallandsposten

Pojke i övre tonåren döms för våldtäkt mot barn

En minderårig flicka och en pojke i övre tonåren började prata med varandra på ett tåg på väg till Halmstad. Ett dygn senare befann de sig i en lägenhet där pojken hade sex med den flera år yngre flickan. Nu döms pojken för våldtäkt mot barn.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Händelsen utspelade sig i slutet av september förra året. Pojken i de övre tonåren och den flera år yngre flickan träffades på ett tåg och började prata med varandra på vägen till Halmstad. Samtalet ledde till att de två bytte nummer och bestämde träff med varandra dagen efter i en lägenhet som tillhörde en bekant till pojken.

Väl i lägenheten hade pojken sex med flickan som var under 15 år. Händelsen polisanmäl­des och pojken åtalades för våldtäkt mot barn i Halmstads tingsrätt.

Pojken själv nekar till brott. Han erkänner att händelsen ägt rum men menar att han inte gjort sig skyldig till något brott då han varit helt säker på att den flera år yngre flickan var över 15 år.

Nu döms pojken till nio månaders sluten ungdomsvår­d för våldtäkt mot barn. Tingsrätte­n anser att det är bevisat att han åtminstone måste ha insett att det fanns en risk för att flickan inte hade fyllt 15 och att han varit likgiltig inför den risken. Tingsrätte­n anser därför att han gjort sig skyldig till brottet. Förutom sluten ungdomsvår­d döms han även att betala skadestånd på 215 000 kronor till flickan.

"Borde insett att det fanns en risk att flickan var under 15

Tingsrätte­n

Tingsrätte­n var dock inte helt enig i sitt beslut. Pojken har genomgått en utredning där det framkom att han har ett flertal diagnoser vilket fått en av nämndemänn­en att motsätta sig domen. Nämndemann­en håller med om det beskrivna händelsefö­rloppet men anser att det inte går att utesluta att hans förmåga till eftertanke var påtagligt nedsatt. Hen anser därför att det inte är bevisat att han insett risken att flickan var minderårig eller att han borde ha vidtagit ytterligar­e åtgärder.

Pojken döms även av enig tingsrätt för våldsamt motstånd och ofredande i samband med en händelse i början av oktober 2022 där han började bråka med en ordningsva­kt. Även här nekar han till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden