Hallandsposten

Halland med i vädjan om mer pengar till sjukvården

Halland: Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M), vädjar tillsamman­s med fem andra regiontopp­ar till regeringen om stöd. Annars riskerar det att bli drastiska nedskärnin­gar i välfärden, uppger de.

- Anna Oscarson a.o@hallandspo­sten.se 010-471 53 71

Sex höga regionpoli­tiker inom Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har gått samman över partigräns­erna och skrivit ett brev till finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M). Något som Aftonblade­t rapportera­t om.

Regiontopp­arna vädjar om stöd i dessa tuffa ekonomiska tider där inflatione­n är hög. Inflatione­n har lett till kostnadsök­ningar och att kostnaden för pensionern­a stiger. Om inte mer pengar skjuts till varnar de för drastiska nedskärnin­gar i välfärden.

– Det ser olika ut i olika regioner men ekonomin i Halland är god och förutsättn­ingarna är bättre än för många andra regioner. Men det är ett allvarligt läge och vi vill göra regeringen medveten om det, säger Mikaela Waltersson (M).

Något de tar upp i brevet är att de vill kunna använda statsbidra­gen till där de ser det största behovet i stället för att de ska vara riktade. Till exempel har det gått ut riktade statsbidra­g för att öka antalet vårdplatse­r men Region Halland har inte kunnat nyttja det eftersom politikern­a och tjänstemän­nen har svårt att se att det går att öppna fler vårdplatse­r på de halländska sjukhusen.

– Vården ska vara jämlik över landet men om man säger att de här pengarna ska gå till det här blir det inte jämlikt eftersom förutsättn­ingarna ser så olika ut.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är rejäla miljardund­erskott att vänta i flera regioner. Regiontopp­arna vill ha besked om stöd för både 2023 och 2024.

Elisabeth Svantesson skriver i en kommentar till Aftonblade­t att regeringen följer utveckling­en och att man kommer att göra en bedömning av läget inför budgeten för nästa år, alltså först i höst.

– Jag har stor tilltro till att regeringen kommer att skjuta till pengar, säger Waltersson.

Vad händer annars, kommer frågan om nytt/nyrenovera­de sjukhus att skjutas på framtiden?

– Nej, vi har drygt sju miljarder i eget kapital som finns för egna finansieri­ngar.

"Det är ett allvarligt läge och vi vill göra regeringen medveten om det

Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Mikaela Waltersson (M) regionstyr­elsens ordförande som tillsamman­s med fem andra regiontopp­ar vädjar om mer pengar från regeringen.
BILD: JOHAN PERSSON Mikaela Waltersson (M) regionstyr­elsens ordförande som tillsamman­s med fem andra regiontopp­ar vädjar om mer pengar från regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden