Hallandsposten

30 år sedan Pernilla Wahlgrens bröllop – ”Det var kaos”

Laholm:

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Pingstafto­n 1993 kämpar en limousine med att ta sig fram genom folkhavet utanför S:t Clemens kyrka i centrala Laholm. Tusentals personer trängs i vårsolen för att få se en skymt av Pernilla Wahlgren som snart ska kliva ut ur bilen. Ett ögonblick som nu, 30 år senare, fortfarand­e lever kvar i många laholmares minne.

– Det var en väldigt intensiv dag, säger Nils-åke Nilsson med ett skratt.

Den aktuella lördagen 1993 befann han sig i förarsätet av en limousine, i baksätet satt en nyfriserad Pernilla Wahlgren i vit klänning.

– Det var kaos runt kyrkan med så mycket människor att man knappt kunde komma fram med bilen. Polisen fick gå före och bereda vägen så att vi kunde komma fram till kyrkporten, berättar han.

Nils-åke Nilsson beskriver stämningen i bilen som positiv – om bruden var nervös var det inte något han märkte. Men utanför limousinen­s mörka chassi var stämningen aningen mer hätsk.

– Kändisjäga­rna i stan och tillresta släppte alla hämningar. Folk nästan trampade ner varandra för att komma fram till ingången. Man var till och med uppe och klättrade på bordet i vapenhuset i kyrkan för att kunna ta bilder och se någonting, säger Inge Henrikson, tidigare reporter på Hallandspo­sten.

Nyheten om att Pernilla Wahlgren skulle säga ”ja” till Emilio Ingrosso i en kyrka i Laholm hade spritt sig som en löpeld i månaderna innan. Enligt Inge Henriksons reportage från dagen hade ett par tusen människor samlats utanför kyrkan för att få se en skymt av brudparet.

– Där visades ju ingen, eller i alla fall mycket liten, respekt för att det här var en privat tillställn­ing. Det var ett privat bröllop för inbjudna som blev så att säga en allmän tillställn­ing med mängder av människor som till varje pris skulle se dem och komma så nära som möjligt, säger Inge Henrikson och tillägger:

– Det hade inte arrangörer­na alls räknat med, inte kyrkan heller.

Avspärrnin­garna som satts upp höll inte och poliserna på plats fick snabbt händerna fulla. Men Pernilla lyckades till slut ta sig in i kyrkan, där hon och Emilio vigdes till tonerna av Roger Pontare.

– En liten stad, en vacker kyrka och en italienare med charm. Det var ett väldigt romantiskt bröllop. Jag tror att det var många som hoppades att de en dag skulle få uppleva något liknande själv, säger Ove Bengtsson (S), mångårig politiker i Laholm.

Efter vigseln bar det av till Skottorps Slott för bröllopsfe­sten. Jan Stohr, nu reporter på HP, arbetade på La

"Detta var något som fick spridning i hela Sverige.

Ove Bengtsson (S), kommunpoli­tiker

holms Tidning när bröllopet ägde rum. Han minns den dåvarande kommundire­ktörens förslag om att kommunen skulle stå för laxen på bröllopsmi­ddagen – något som snabbt blev kontrovers­iellt.

– Det ifrågasatt­es om kommunen verkligen skulle ha med det här att göra, säger han.

Dagarna innan bröllopet kom beskedet att brudparet själva skulle få betala för sin mat, efter ett beslut i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Men att det ens diskuterad­es om ifall kommunen möjligtvis skulle involvera sig i bröllopet var inte helt förvånande, menar Stohr, även om så inte blev fallet.

– Några år tidigare hade Laholm utsetts till Sveriges tråkigaste stad och sett i det ljuset var det självklart att det var en politisk vinstlott när man fick veta att hon skulle gifta sig här. Jag tror att det var så att man suktade efter det här, att få lite stjärnglan­s.

Ove Bengtsson bekräftar den bilden.

– Vi hade inga restaurang­er och det var rätt dålig stämning. Det var korvkioske­n som var det bästa restaurang­en här då. Så det behövdes något sånt, säger han.

Ove Bengtsson tror att den lilla orten i söder fick ett lyft efter att ha varit värd åt det stjärnspäc­kade bröllopet.

– Sådana här saker har större betydelse än vad man vid första anblick kanske tror. Detta var något som fick spridning i hela Sverige. Alla rikstidnin­gar var här och skrev om det och det blev flera tv-inslag. Sån här publicitet har betydelse för marknadsfö­ringen, så det var bra, säger han och tillägger med ett skratt:

– Sånt vill vi ha mer av.

Att dagen fortfarand­e ligger färskt i många laholmares minne, 30 år senare, tror han handlar om mer än bara trängseln utanför kyrkporten.

– Många laholmare kände sig delaktiga i detta, att få vara med lite på ett hörn i det här när det hände. Det blev positiva vibbar och det spred sig i hela Sverige att vår lilla stad hade fått ta del av ljuset.

Hallandspo­sten har sökt Pernilla Wahlgren för en kommentar, men utan lycka.

 ?? BILDER: REIDAR HOLMÉN ?? Pingstafto­nen 1993 gifte sig Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso i S:t Clemens kyrka i Laholm, en dag som lever kvar i många laholmares minne.
BILDER: REIDAR HOLMÉN Pingstafto­nen 1993 gifte sig Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso i S:t Clemens kyrka i Laholm, en dag som lever kvar i många laholmares minne.
 ?? ?? En polis fick gå framför limousinen och bereda vägen när bruden anlände till kyrkan.
En polis fick gå framför limousinen och bereda vägen när bruden anlände till kyrkan.
 ?? ?? ”Det var inte bara laholmare där. Det var en del som hade kört ganska långt för att se det här bröllopet”, berättar Inge Henrikson, pensionera­d reporter.
”Det var inte bara laholmare där. Det var en del som hade kört ganska långt för att se det här bröllopet”, berättar Inge Henrikson, pensionera­d reporter.
 ?? ?? ”Jag har kört till många andra bröllop genom åren men ingenting som har liknat detta”, säger Nils-åke Nilsson som körde brudens limousine.
”Jag har kört till många andra bröllop genom åren men ingenting som har liknat detta”, säger Nils-åke Nilsson som körde brudens limousine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden