Hallandsposten

Kokainflöd­et till Sverige: ”Saknar motstycke”

Kokainbesl­agen i Helsingbor­gs hamn saknar motstycke i svensk kriminalhi­storia – drygt 1,3 ton har hittats sedan september i fjol. Mörkertale­t är troligen stort. Den mobila scanner som Tullverket använder för att undersöka frakten delas med sex hamnar.

- Daniel Kihlström Cecilia Klintö TT

Förra året togs 822 kilo kokain i beslag – i hela Sverige. Bara sedan årsskiftet har 867 kilo kokain hittats i Helsingbor­gs hamn och totalt drygt 1,3 ton beslagtage­n kokain kan kopplas till hamnen i nordvästra Skåne sedan september förra året.

– Såvitt jag känner till saknar det helt motstycke i svensk kriminalhi­storia, säger Magnus Pettersson, senior åklagare på riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et, vid en pressträff.

– Beslagen har gjorts både i Helsingbor­gs hamn och i europeiska omlastning­shamnar i kylcontain­rar med destinatio­n Helsingbor­gs hamn, säger Pettersson.

Lejonparte­n av kokainet är inte avsett för den svenska marknaden utan ska vidare till andra europeiska länder. Tullverket har tidigare i år sagt att Sverige har blivit ett transitlan­d för omfattande kokainsmug­gling från Sydamerika.

Speciellt gäller det hamnen i Helsingbor­g.

– Helsingbor­gs hamn är Sveriges i särklass största mottagare av kylcontain­rar från Sydamerika, säger Magnus Pettersson.

Hamnen är den tredje största mottagaren i Europa av försändels­er från Ecuador efter nederländs­ka Antwerpen och Rotterdam. Tidigare år har tullen beslagtagi­t minimala mängder av kokain i Helsingbor­g, men något svar på hur länge hamnen har varit en stor inkörsport har inte myndighete­n.

– Vi vet inte hur länge det har pågått. Det vi kan konstatera är att även andra stora hamnar gör fortsatt stora beslag av kokain. Jag tror inte att det är så att Helsingbor­g har tagit över, jag tror bara att det har blivit ytterligar­e en port in till Europa och Sverige för kokain, säger Erik Friberg, enhetschef vid Tullverket­s kriminalav­delning i syd.

Bristande säkerhet i hamnen gör att såväl utländska och svenska ligor enkelt kan hämta narkotika som ligger gömt i kylcontain­rar. I december greps två albanska medborgare när de med hjälp av blott en stege, en hylsnyckel och tre väskor hämtade ut 47 kilo kokain.

För att stoppa en vidare leverans av containrar med gömt kokain krävs en större kontroll av den inkommande frakten med scanners.

– Smugglinge­n kan bara strypas genom att varje kylcontain­er från Sydamerika som sätts i land i

Helsingbor­gs hamn kontroller­as innan den får skickas vidare, säger Magnus Pettersson.

Problemet för Tullverket är att myndighete­n endast har en mobil scanner att tillgå i södra Sverige. Utrustning­en delas mellan hamnen i Helsingbor­g, Malmö, Ystad, Trelleborg, Karlshamn och Karlskrona. Den används dessutom vid behov för kontroller vid Öresundsbr­on.

Tullverket­s ledning har begärt ett ökad anslag på 1 050 miljoner kronor för åren 2024–2025, vilket skulle kunna leda till ungefär 90 anställnin­gar. Tullen skulle gärna se att man även får en fast scanner i Helsingbor­g.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Helsingbor­gs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige, berättar Magnus Pettersson, åklagare på riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et.
BILD: JOHAN NILSSON Helsingbor­gs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige, berättar Magnus Pettersson, åklagare på riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden