Hallandsposten

Bröstsmärt­a kopplas till ekonomi

En kramande bröstsmärt­a och svårighete­r att få luft. Kärlkramp är relativt vanligt bland medelålder­s svenskar och symtomen är framför allt kopplade till faktorer som stress och dålig ekonomi, visar en stor svensk studie.

- Hanna Odelfors TT

Kärlkramp uppstår ofta i samband med fysisk ansträngni­ng eller starka känslor som ilska, och orsakas av att blodflöde till hjärtat minskar tillfällig­t.

Vanliga symtom är smärta i bröstet och andfåddhet som oftast går över inom tio minuter.

Den nya studien som har gått till botten med hur vanligt tillstånde­t är bland medelålder­s svenskar visar att ungefär 3,5 procent är drabbade.

– Det var lite mer än vi väntade oss, och det visar att kärlkramp är vanligt förekomman­de, säger Kerstin Welén Schef, läkare vid hjärtklini­ken på Danderyds sjukhus i Stockholm och en av forskarna.

Studien, som publiceras i tidskrifte­n Heart, omfattar 29 000 kvinnor och män i åldrarna 50–64 år som besvarat ett frågeformu­lär om symtom på kärlkramp. Blodtryck och en rad andra parametrar undersökte­s också.

Kärlkramp orsakas ofta av ansamling av fett, åderförkal­kning, i hjärtats kranskärl. Men bara en mindre del av personerna med symtom på kärlkramp hade uttalad åderförkal­kning, vilket förvånade forskarna. Drygt hälften hade helt normala kranskärl.

Det var inte heller klassiska riskfaktor­er för åderförkal­kning som framför allt var kopplade till kärlkramp.

BILD: JESSICA GOW

Faktorer som höga nivåer av självupple­vd stress och nedstämdhe­t, dålig ekonomi och att vara född utanför Sverige, spelade in i högre grad.

– Att psykologis­ka och sociodemog­rafiska faktorer hade så stor betydelse var överraskan­de, säger Kerstin Welén Schef.

Hon anser att vården behöver bli bättre på att fånga upp den typen av faktorer hos personer med symtom på kärlkramp och erbjuda hjälp, till exempel psykologis­k behandling.

 ?? ?? Smärta i bröstet och andfåddhet är vanliga symtom vid kärlkramp, ett tillstånd som är vanligare än man tidigare trott. Genrebild.
Smärta i bröstet och andfåddhet är vanliga symtom vid kärlkramp, ett tillstånd som är vanligare än man tidigare trott. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden