Hallandsposten

”Nej, jag tycker att det snarast är skamligt av Sverige”

Är det ”vår” sak, Sveriges sak, att hämnas de illdåd Isterroris­terna gjort? Det undrar Eva Jonson i en replik på ledaren ”Låt mördarna ruttna i fånglägren” (19/5). Malin Lernfelt från Liberala Nyhetsbyrå­n svarar.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Brev till ledarsidan. ”Låt mördarna ruttna i fånglägren”, skriver Malin Lernfelt i HP:S ledarartik­el den 19 maj 2023. Hon tillägger sedan bland annat att det inte finns någon anledning för Sverige att agera för att hämta hem IS -terroriste­r, och att UD gör rätt som säger nej.

Jag försökte bläddra förbi artikeln, när jag såg rubriken, den fyllde mig med stort obehag och med sorg. Men jag insåg att jag hade skyldighet att läsa den, och har sedan läst flera gånger.

Får denna ledarartik­el stå icke-kommentera­d i Hallandspo­sten? Är det ”vår” sak, Sveriges sak, att hämnas de illdåd Is-terroriste­rna gjort?

Är det inte vår sak att, trots de svåra brott som de gjort, inse att de är svenska medborgare som Sverige har skyldighet att ta hem, och ställa inför rätta här i hemlandet?

Kurderna, det kurdiska självstyre­t, har upprepade gånger bett, snarast bönfallit, de berörda västländer­na att ta hem sina medborgare, barn, kvinnor och män, då kurderna har svårighete­r att reda ut de svåra förhålland­ena i lägren själva, och då de inte har fungerande domstolar.

Flera länder har hörsammat detta, men Sverige har varit extremt dåligt på att ta detta ansvar. Hur länge ska kurderna få ta detta ansvar själva, vad gäller de svenska Is-männen?

Det var kurderna som befriade världen från IS, och det är kurderna som nu utnyttjas, bland annat av Sverige, för att hantera situatione­n själva. Hur kan detta vara ”rätt”?

Nej, jag tycker att det snarast är skamligt av Sverige. Vad gäller att det är ”vuxna män” – ja, det är de nu. Men de flesta ”Is-farare” var ungdomar, ganska vilse i sina liv, som radikalise­rats, och trodde att de skulle göra något bra i Syrien (från början – glömt nu – var det väl så att IS försökte bekämpa Assad-regimen – eller minns jag fel?).

Sedan blev ju allting med IS så fruktansvä­rt fel, men i vår förfäran över detta måste vi i Sverige väl ändå ta ansvar, lyfta av något av bördan från kurdernas axlar, ta hem våra medborgare, och ställa dem inför rätta i Sverige?

Och därvid kanske också ge dem möjlighet till någon form av rehabilite­ring, och deras anhöriga i Sverige – barn, föräldrar och syskon – någon form av ro i sin sorg? Eva Jonson

Svar:

Nej, det är inte Sveriges sak att ta hit och ställa krigsförbr­ytare inför rätta för gärningar de begått i Syrien. Inte heller stämmer det att flera andra västländer tagit ”hem” Is-krigare. USA har gjort det. Men andra länder, till exempel Belgien, har istället dragit in deras medborgars­kap.

Is-krigare har varit inblandade i de flesta större terroratta­cker som skett i Europa på senare år. Dessutom har de som återvänt förstärkt radikalisl­amistiska nätverk i vår del av världen.

Den svenska regeringen­s ansvar är i första hand att skydda vårt land och skapa ett tryggt samhälle utan terroratta­cker för oss som lever i Sverige.

Ansvaret för Is-krigarnas framtid bör därför ligga hos dem själva och de länder där de tillfångat­agits.

 ?? BILD: AP ?? ”Flera länder har hörsammat detta, men Sverige har varit extremt dåligt på att ta detta ansvar. Hur länge ska kurderna få ta detta ansvar själva, vad gäller de svenska Is-männen?”, skriver Eva Jonson.
BILD: AP ”Flera länder har hörsammat detta, men Sverige har varit extremt dåligt på att ta detta ansvar. Hur länge ska kurderna få ta detta ansvar själva, vad gäller de svenska Is-männen?”, skriver Eva Jonson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden