Hallandsposten

Lagstifta bort kaoset på förskolorn­a snarast

Antingen måste rätten till förskola för barn till föräldrale­diga och andra som är hemma tas bort. Eller så måste vi få en lagstiftni­ng om minimibema­nning, förskollär­artäthet och maxtak för barngruppe­rs storlek.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 29/5. Torsdagen den 25 maj firades förskolans dag runt om i landet. I fokus var förskollär­arnas viktiga uppgift att varje dag främja barns lust att leka och lära.

Vad som däremot inte är något att fira är hur förskolan återkomman­de givits ett mer omfattande uppdrag utan att kompensera­s ekonomiskt i motsvarand­e omfattning. Något som resulterat i att allt fler förskolemi­ljöer är stökiga och otrygga, ljudnivån är för hög och personalen saknar möjlighet att fullfölja sitt pedagogisk­a uppdrag.

Enligt statistik från Skolverket ökar antalet barngruppe­r per förskola, vilket innebär att storförsko­lorna med hundratals barn blir fler. Ökar gör också antalet barn i barngruppe­rna. 2022 gick det i genomsnitt 15,2 barn i varje barngrupp i förskolan, en ökning med 0,6 barn jämfört med föregående år.

Enligt Skolverket­s riktlinjer bör barngruppe­rna för 1-3 åringar vara 6–12 barn. I åldern 4-5 år är riktmärket 9–15 barn per barngrupp. Men det är få barn som går i förskolor som kan hålla en sådan nivå. Tvärtom är det ofta över 20 barn i många barngruppe­r och ibland till och med upp emot 30. Samtidigt har även antalet barn per förskollär­are blivit fler och barns vistelseti­d på förskolan generellt blivit längre

På vissa håll försöker kommuner och enskilda utförare komma runt riktlinjer­na genom att hävda att barn på storförsko­lor, där den traditione­lla avdelnings­strukturen tagits bort, flyttas runt och ingår i mindre grupper under dagen. Men i realiteten är det ännu värre än att gå i en relativt stor men ändå konstant gruppsamma­nsättning.

Enligt Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvet­enskap på Göteborgs universite­t, som forskat om barngruppe­r i förskolan, orsakar det stress och otrygghet för små barn att ha för många relationer att hålla reda på. Stress blir även resultatet hos pedagogern­a när de knappt hinner med de allra mest grundlägga­nde uppgiftern­a och får kämpa för att kunna arbeta i enlighet med läroplanen.

En annan oroande utveckling är den stora minskninge­n av antalet barn i pedagogisk omsorg, alltså det som förr kallades dagmamma. Sedan 2013 har antalet barn i pedagogisk omsorg mer än halverats. I realiteten

BILD: HÅKON MOSVOLD LARSEN

finns det inte ens dagmammor i många kommuner och det beroende på att de aktivt motarbetas, framförall­t av vänstersty­ren, som av ideologisk­a skäl vill att alla barn ska gå på förskola. Inte sällan göms alternativ­et pedagogisk omsorg undan på kommunerna­s hemsidor och man avstår från att rekrytera nya dagmammor när de äldre går i pension.

För barn med särskilda behov av trygghet och lugn och ro är det en katastrof.

Det är dags att inse att dagens förskolesi­tuation är ohållbar. Antingen måste de styrande acceptera att det inte är ekonomiskt och mänskligt hållbart att ha en förskola där alla barn, även de vars föräldrar är hemma, ska tryckas in. Det leder till att framförall­t de barn som måste vara på förskolan under hela dagar far väldigt illa. Då får man skapa luft i systemet genom att återgå till att förskolan är för barn till människor som arbetar.

Eller så måste staten att lagstifta om minimibema­nning, förskollär­artäthet och maxtak för barngruppe­rs storlek och på så sätt tvinga kommunerna att sluta underfinan­siera förskolan.

Att fortsätta som i dag är inget alternativ. Varken för barnen eller förskolepe­rsonalen.

"För barn med särskilda behov av trygghet och lugn och ro är det en katastrof.

 ?? ?? Trygghet. Alla barn i förskolan förtjänar att bli sedda och kunna utvecklas och må bra.
Trygghet. Alla barn i förskolan förtjänar att bli sedda och kunna utvecklas och må bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden