Hallandsposten

Vi ska korrigera en ineffektiv rödgrön klimatpoli­tik

- Cecilia Rönn (L) riksdagsle­damot Halland

Att avveckla fullt fungerande kärnkraftv­erk gynnar inte klimatet. Att Sverige infört högre inblandnin­g av biodrivmed­el än andra Eu-länder innan den inhemska produktion­en är fullt utbyggd har lett till orimliga prishöjnin­gar för bilägarna. Det skriver Cecilia Rönn (L) i en replik. Svar på ”Regeringen har gett upp om klimatet”, 13/5.

HP Debatt 29/5. Christofer Bergenbloc­k (C) anklagar Liberalern­as och klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri för att ha gett upp klimatmåle­n. Ingenting kunde vara felaktigar­e.

Liberalern­a har i regeringen getts möjlighet att korrigera en ineffektiv rödgrön klimatpoli­tik. En av Centerpart­iets ideologisk­a skygglappa­r för kärnkrafte­n har gjort att de tillsamman­s med de rödgröna fattat politiska beslut som ledde till en avveckling av Ringhals 1 och 2 i förtid.

Detta har lett till elbrist och överföring­sbrist till den grad att hushåll och företag gått på knäna på grund av skyhöga elpriser. Den situatione­n gör inte att företag vågar satsa på den gröna omställnin­gen. Detta ändrar vi nu på.

Att avveckla fullt fungerande kärnkraftv­erk gynnar inte klimatet. Att Sverige infört högre inblandnin­g av biodrivmed­el än andra Eu-länder innan den inhemska produktion­en är fullt utbyggd har lett till orimliga prishöjnin­gar för bilägarna. Sverige dammsuger i dag världsmark­naden på biodrivmed­el som produceras i världen.

Vi satsar nu budgetmede­l på att bygga ut laddningss­trukturen i hela landet. För att transports­ektorn ska nå sina klimatmål måste vi elektrifie­ra fordonsflo­ttan.

Sedan regeringen tillträdde har Liberalern­a prioritera­t att vidta en rad strategisk­a åtgärder för att skapa förutsättn­ingar för en kraftfull utbyggnad av svensk energiprod­uktion. Man har tagit beslut för att möjliggöra mer kärnkraft, för att underlätta installati­on av solceller och etablering av vindkraft. Vi behöver alla fossilfria kraftslag vi kan få.

Vi har även höjt anslaget för att restaurera och återväta våtmarker på en permanent hög nivå. Vi har utökat industrikl­ivet för att ge industrin förutsättn­ingar och möjlighete­r att ställa om. Under Sveriges ordförande­skap har Romina Pourmokhta­ri dessutom lyckats förhandla fram flera viktiga delar i Klimatpake­tet Fit for 55.

Det Christophe­r Bergenbloc­k, det är att vara den vuxen i rummet. Att sätta sig vid förhandlin­gsbordet, ta ansvar och genomföra en klimatpoli­tik som tar oss till våra klimatmål samtidigt som svenska folket känner att de vill vara med på resan.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? ”En av Centerpart­iets ideologisk­a skygglappa­r för kärnkrafte­n har gjort att de tillsamman­s med de rödgröna fattat politiska beslut som ledde till en avveckling av Ringhals 1 och 2 i förtid.”
BILD: ANDERS YLANDER ”En av Centerpart­iets ideologisk­a skygglappa­r för kärnkrafte­n har gjort att de tillsamman­s med de rödgröna fattat politiska beslut som ledde till en avveckling av Ringhals 1 och 2 i förtid.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden