Hallandsposten

Utredning om mord i Veinge nedlagd

- Jonatan Gernes

Veinge: Förundersö­kningen om mord på en kvinna i Veinge är nedlagd. – Det fanns ingenting efter obduktione­n som tydde på att hon var utsatt för brott, säger åklagaren Eva Lotta Swahn.

Mordutredn­ingen drogs i gång efter att kvinnan i 60-årsåldern under oklara omständigh­eter hittades död i sin bostad i Veinge.

En man i 55-årsåldern befann sig på platsen och slog larm till 112 om hjärtstopp. Han greps av polisen som misstänkt för mord. Mannen släpptes efter ett par dagar och mordmissta­nkarna mot honom är nu helt avskrivna.

– Det tog lite tid, vi ville vänta på en del kemiska analyser och sådant också, säger Eva Lotta Swahn.

Den faktiska dödsorsake­n vill åklagaren inte gå in närmare på, av hänsyn till den omkomna kvinnan.

– Hon är inte död av brottslig gärning, det kan man komma fram till.

Vad var det för tecken som tydde på motsatsen och gjorde att mannen misstänkte­s från början?

– Om man hittar någon död under konstiga omständigh­eter och det finns någon annan som funnits i den bostaden, då blir de i princip alltid misstänkta, säger Eva Lotta Swahn.

Mannen och kvinnan har tidigare haft ett förhålland­e. De bodde delvis tillsamman­s igen.

– Det är det tragiska. Jag vet att man har talat en del i media om just det här att närstående eller vänner och bekanta som egentligen sörjer sitter frihetsber­övade, men det är för att man inte ska tappa ett moment om det är ett brott, säger åklagaren och fortsätter:

– Från början kunde man misstänka att något gått galet, men efterhand som utredninge­n spann vidare minskade de omständigh­eterna. Det var därför han inte begärdes häktad. Men det gäller att vända på alla stenar. Chansen kommer inte tillbaka om man inte gör rätt från början.

Som HP berättat har andra misstankar mot mannen uppstått efter att han släpptes.

Enligt anmälninga­r som utreds av polisen ska han ha återvänt till dödsboet, krossat rutor och uppträtt hotfullt mot kvinnans anhöriga. Av den anledninge­n har målet inte avskrivits hos tingsrätte­n än.

– Han kan ha behov av försvarare i andra avseenden, säger Eva Lotta Swahn.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Polisen spärrade av kvinnans bostad i Veinge efter att omständigh­eterna kring hennes död började utredas som ett mord. Nu har förundersö­kningen om mord lagts ned.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Polisen spärrade av kvinnans bostad i Veinge efter att omständigh­eterna kring hennes död började utredas som ett mord. Nu har förundersö­kningen om mord lagts ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden