Hallandsposten

Mellbystra­nd klyvs på mitten vid nästa val

- Jonatan Gernes

Mellbystra­nd: Mellbystra­nd har blivit för stort för ett valdistrik­t. – Vi delar Mellbystra­nd. Inte bokstavlig­en, men valmässigt, säger kommunråde­t Ove Bengtsson (C).

En gång ett semesterpa­radis med små sommarstug­or, numera en kustort med allt fler åretruntbo­städer.

Vid det senaste riksdagsva­let var Mellbystra­nd det största valdistrik­tet i Laholms kommun sett till antalet väljare. Antalet röstberätt­igade översteg den övre gränsen på 2 000 med nästan hundra personer.

Inför det kommande Eu-valet nästa år ska det rättas till.

– Det ska inte vara för många valdeltaga­re per distrikt. Det är viktigt för att det ska gå så smidigt som möjligt och inte bildas köer, säger Ove Bengtsson.

Kommunens valnämnd har gjort en översyn av valdistrik­tsindelnin­gen och föreslår att kustorten klyvs på mitten i Mellbystra­nd N och Mellbystra­nd S. Kommunstyr­elsen har ställt sig bakom förslaget, som ska klubbas av fullmäktig­e på tisdag.

Gränsen dras utmed Hässleholm­svägen med förlängnin­g i Dalqvists väg. På den norra sidan finns cirka 1 100 röstberätt­igade och på den södra cirka 1 000.

Enligt vallagen ska ett valdistrik­t omfatta mellan 1 000 och 2 000 röstberätt­igade.

Ett av valdistrik­ten i Laholms kommun faller långt utanför den ramen. I Hishult med omnejd bor det just nu bara 724 personer som får gå till valurnorna. Ett tapp på fyra personer sedan det senaste valet.

Valnämnden har tittat på hur Hishult skulle kunna utökas med den sydöstra delen av Våxtorps distrikt. Men idén lades i malpåse till efter Eu-valet.

– Det får valnämnden titta vidare på kommande val. Man vill helst inte dra en gräns i ett valdistrik­t så att man får längre till valurnorna än tidigare. Det hade blivit fallet med Våxtorp/hishult, säger Ove Bengtsson.

 ?? ARKIVBILD: JONATAN GERNES ?? Det bor för många väljare i Mellbystra­nd för att alla ska kunna rymmas i ett valdistrik­t.
ARKIVBILD: JONATAN GERNES Det bor för många väljare i Mellbystra­nd för att alla ska kunna rymmas i ett valdistrik­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden