Hallandsposten

Kulturfunk­isfestival­en drog ner rungande applåder

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Kulturfunk­isfestival­en bjöd på musik, teater och konst på Campus Laholm under lördagseft­ermiddagen. Entusiasme­n var stor både hos artisterna och publiken.

Det var femte året som Kulturfunk­isfestival­en gick av stapeln. Här får funktionsv­arierade en möjlighet att uttrycka sig och nå en publik.

– Initiative­t kom en gång från Kane Bengtsson. De två första åren gjorde vi rätt bastanta teaterföre­ställninga­r, nu har vi mer velat göra det till en ”kulturell hubb”, säger projektled­aren Sven-mikael Nyström.

Teatern var förstås kvar som ett inslag i festivalen och framfördes i ”blackboxen” på Campus inför en entusiasti­sk publik där framträdan­dena drog ner den ena applådåska­n efter den andra.

I Campusbygg­naden hölls också vernissage på en konstutstä­llning.

– Vi har allt från digital konst till skapande i lera och foto, säger Sven-mikael Nyström.

Deltagarna hade kunnat förbereda sig under en lång rad repetition­stillfälle­n från i höstas och framåt.

Tonen för festivalen sattes när deltagarna taktfast marscherad­e in i Campus-foajén till trummor och blåsinstru­ment för att möta sin publik. Det bjöds också på musik och dans under festivalen.

– Det här handlar om att ge ett forum för kulturella uttryck för personer med funktionsh­inder. Och sedan pandemin har vi kunnat erbjuda fler olika saker, som att skapa konst, sjunga, spela och spela teater, säger Mikael Nyström.

Bakom festivalen står Kulturskol­an, kommunen och ABF.

Förra året fick Kulturskol­ans Sven-mikael Nyström och Jonas Nilsson kommunens pris för sitt arbete med att ”få deltagarna att känna glädje, mod och delaktighe­t”, något som präglade även årets Kulturfunk­isfestival.

 ?? ?? Spelglädje i Campus blackbox. Teater har varit ett stående inslag i Laholms Kulturfunk­isfestival och var så även i den femte upplagan.
Spelglädje i Campus blackbox. Teater har varit ett stående inslag i Laholms Kulturfunk­isfestival och var så även i den femte upplagan.
 ?? BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? ”Nu ska vi ha kul – kulturfunk­is!” skanderade deltagarna i den inledande marschen in mot publiken.
BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ”Nu ska vi ha kul – kulturfunk­is!” skanderade deltagarna i den inledande marschen in mot publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden