Hallandsposten

Säpo: Farligare läge efter koranbränn­ingarna

- Anja Haglund

På kort tid har två misstänkta terrorplan­er mot Sverige, motiverade av koranbränn­ingarna, avslöjats. Enligt Säpo befinner sig Sverige i en farligare situation nu än innan Paludans aktion.

– Den här typen av kränkninga­r är inget man glömmer. De finns kvar i medvetande­t och bilden av Sverige som ett islamkränk­ande land, den kommer att finnas kvar över tid, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterr­orism på Säpo.

Sedan den högerextre­me Rasmus Paludans koranbränn­ing utanför Turkiets ambassad i januari ser Säpo hur globala terroristo­rganisatio­ner riktar sig mot Sverige med en helt ny kraft.

Fredrik Hallström talar om ”en enorm export av hat”.

– Generellt är det IS och al-qaida som målar upp Sverige som en mer prioritera­d aktör baserat på det som inträffat.

Resultatet är att Sverige hamnat i en farligare situation. Extremiste­r såväl i Sverige som Europa ser nu ut att ha hörsammat uppmaninga­rna.

I veckan blev det känt att två tyska bröder gripits i Tyskland,

misstänkta för att ha planerat ett terroratte­ntat mot en kyrka i Sverige. Och i april slog Säpo i en gryningsrä­d till mot fem personer på flera platser i Sverige som misstänks för stämpling till terrorbrot­t. Båda fallen uppges ha kopplingar till koranbränn­ingarna.

Fredrik Hallström framhåller att det bekräftar vad Säpo tidigare sagt, att koranbränn­ingarna varit hotdrivand­e och att Sverige gått från legitim till prioritera­d måltavla.

Antalet attentatsh­ot som riktas mot Sverige har inte heller mattats av nämnvärt sedan januari, enligt Hallström.

– Vi ser fortfarand­e en stor mängd informatio­n som inkommer till oss.

I det svenska ärendet sitter fyra personer, varav en 15-årig pojke, fortsatt häktade. Flera av dem uppges ha varit aktiva i slutna grupper som hyllat våldsbejak­ande islamism och ska öppet ha visat stöd för IS. Fallet är enligt Säpo ett av flera som man arbetar med efter koranbränn­ingen.

Den svenska terrorhotn­ivån ligger samtidigt kvar på en trea på den

femgradiga skalan, vilket innebär att ett terrordåd kan inträffa. Hallström framhåller dock att nivån är ”rörlig”.

– Det är inte en statisk trea. Under vissa perioder har den legat lågt och under andra väldigt högt. TT: Hur nära har ni varit att gå upp till en fyra under den här perioden?

– Det går inte att svara på. Men vi har haft en löpande dialog och diskussion om hotnivåska­lan.

Efter de starka reaktioner­na beslutade Polismyndi­gheten i februari att neka nya koranbränn­ingar med hänvisning till att det påverkar hotbilden mot Sverige. Frågan ligger nu för avgörande i kammarrätt­en i Stockholm.

"Vi ser fortfarand­e en stor mängd informatio­n som inkommer till oss

Fredrik Hallström, chef för kontraterr­orism på Säpo

 ?? ARIKVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Fredrik Hallström, chef på Säpo.
ARIKVBILD: HENRIK MONTGOMERY Fredrik Hallström, chef på Säpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden