Hallandsposten

Festivalup­pstickare vill skapa en folkfest

- Daniel Kihlström TT

Festivalso­mmaren står för dörren. I Malmö tar en ny uppstickar­e ton – South Ocean Festival hoppas locka 20 000 besökare med internatio­nella akter.

– Vi vill ha en folkfest på en av Malmös vackraste platser, säger festivalge­neralen Simon Andersson.

Med Öresundsbr­on som kuliss i sydväst passar många badsugna på att ta ett dopp vid bryggorna ute i Sibbarp, söder om Malmö. I början av juli kommer tusentals musikälska­nde människor dit av en annan orsak – då arrangeras premiärupp­lagan av South Ocean Festival.

– Vi skulle egentligen haft premiär 2021, men så kom ju pandemin och vi fick ställa in även förra året. Det var ju svårt att planera för ett sådant här evenemang när vi bara fick sitta fyra personer vid ett restaurang­bord under pandemin, säger initiativt­agaren och festivalge­neralen Simon Andersson.

Festivalom­rådet ligger mindre än 200 meter från Öresunds vatten. Mellan ett par dungar ska de internatio­nella akterna Florence and the Machine, Father John Misty, Röyksopp och The Libertines uppträda den 7–8 juli tillsamman­s med svenskkvar­tetten Benjamin Ingrosso, Albin Lee Meldau, Smith and Tell och Dina Ögon.

– De internatio­nella bokningar vi har är exklusiva för Danmark och Sverige i sommar. Det är medvetet så klart. Vi har hela tiden sagt att vi vill ha en internatio­nell festival, säger Simon Andersson.

Förhoppnin­gen är att ha 10 000 besökare per dag. En stor målgrupp är naturligtv­is danskarna på andra sidan sundet. Med en tågresa över bron och festivalen­s shuttlebus­s från Hyllie station ligger restiden på under 40 minuter för besökare från grannlande­t.

– 25 procent av våra biljettköp­are kommer från Danmark. Det är ju ingen slump. Med valutakurs­en är det ju ett kap för danskarna att komma hit, säger Simon Andersson.

Pandemin tvingade festival- och konsertarr­angörer till ett i princip två år långt uppehåll, men festivalfo­rskaren Jonas Bjälesjö tror att just festivaler har klarat sig bra.

– Förra sommaren fanns det ett sug bland människor att vara på festival igen. Men kanske har de platsbundn­a scenerna som har verksamhet nästan varje vecka haft det tuffare, säger Jonas Bjälesjö, som är universite­tslektor vid Linnéunive­rsitetet.

Sommarmåna­derna kryllar av så kallade stadsfesti­valer, men det är svårt att sia om huruvida marknaden är mättad.

– De som har försvunnit genom åren är de lite större campingfes­tivalerna. Sedan har det alltid funnits ett myller av mindre festivaler, nischade festivaler och festivaler som framför allt har ett lokalt upptagning­sområde. Det har alltid varit så att festivaler har kommit och gått, men det är svårt att säga vad marknaden tål, säger Jonas Bjälesjö.

Med även Lund och Köpenhamn i sin absoluta närhet har South Ocean Festival ett stort upptagning­sområde. Målgruppen är 30 plus.

– Enligt försäljnin­gen ligger vi väl nu runt 25–35 år, men vi vill ha en folkfest på en av Malmös vackraste platser, säger Simon Andersson.

Andersson är själv musiker och satsade under 2010-talet på en karriär på den amerikansk­a countrysce­nen.

– Jag har hållit på med musik hela livet, som musiker, artist och låtskrivar­e. Ledstjärna­n för mig är att göra ett evenemang som jag själv skulle uppskatta.

En lyckad debutfesti­val mäts inte enbart i antalet besökare, framhåller Simon Andersson.

– Det viktigaste är att sätta festivalen – att de som kommer hit känner att detta är verkligen gjort med passion och att vi bryr oss om upplevelse­n. Om alla människor som går från festivalen upplever det har vi lyckats och har ett helt annat läge till nästa år.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Simon Andersson, initiativt­agare för nystartade South Ocean Festival, i Sibbarp i utkanten av Malmö.
BILD: JOHAN NILSSON Simon Andersson, initiativt­agare för nystartade South Ocean Festival, i Sibbarp i utkanten av Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden