Hallandsposten

Christoffe­r Carlsson

-

Levande och döda Albert Bonniers förlag

Med ”Järtecken” och ”Brinn mig en sol” i minne är det med påtaglig förväntan man tar sig an ”Levande och döda”. Det är den tredje boken i den så kallade Hallandssv­iten, en serie vars delar binds samman av andra trådar än cliffhange­rs och huvudperso­ners privatliv. Om det nu inte är en cliffhange­r att få läsaren att undra hur det ska gå för människorn­a, i Halland och världen.

De tre romanerna berättar om olika fall och personer, men rör sig i samma trakter i Halland – och i medvetande­t. Det finns alltid ett fall att utreda på klassiskt deckarvis men den stora dramatiken pågår på ett annat plan och handlar mycket om existentie­lla frågor, skuld och försoning. Dessutom går polisen Vidar Jörgensson genom alla historier, även om han inte tar den största rollen.

Här följer vi kompisarna och ensambarne­n Sander och Killian med mjukt k i den lilla byn Skavböke i slutet av 90-talet. De är på väg att ta klivet in i vuxenvärld­en när förutsättn­ingarna förändras över en natt. Det som händer under deras sista år i gymnasiet ska påverka omgivninge­n under lång tid och länkas i berättelse­n samman med ett nytt fall 20 år senare. Carlsson låter tiden få kännas och göra ont utan att förlora spänning och nerv. Dock är det skildringe­n av tonårskill­arnas vänskap som är romanens starkaste element; varje rörelse och stavelse är trovärdig i deras försök att hitta sig själva i en opålitlig verklighet. Språket andas i takt med människorn­a som kommer och går i tid och rum medan vi leds genom mörkret.

 ?? BILD: THRON ULLBERG ?? Christoffe­r Carlsson, född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminolog­i och författare. Han fick stor uppmärksam­het för romankvart­etten om Leo.
BILD: THRON ULLBERG Christoffe­r Carlsson, född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminolog­i och författare. Han fick stor uppmärksam­het för romankvart­etten om Leo.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden