Hallandsposten

Christina Wahldén

-

Sedlighets­byrån Harper Collins

Christina Wahldén har en lång rad böcker bakom sig, både för vuxna och barn, och har de senaste åren fått oss att upptäcka Darwin i Australien med hjälp av den dynamiska polisduon Jess och Bluey. När hon nu byter ö till Gotland är det mer än en geografisk förflyttni­ng. ”Sedlighets­byrån” – vilket fantastisk­t bokomslag av Lotta Kühlhorn – är första delen i en serie som fått namnet Polissystr­ar och som utspelar sig på 40-talet. Här möter vi Svea och Rut som är två unga polissystr­ar i Stockholm och som plötsligt får ett spaningsup­pdrag på Gotland; de ska undersöka om det stämmer att prostituti­onen ökat kraftigt i Ljugarn där många soldater är förlagda och om det finns risk för läckor av hemlig informatio­n. Genom att jobba på ett pensionat hamnar Svea mitt i händelsern­as centrum och kan konstatera att många vägar bär till samma rum. Flickor försvinner och en man hittas mördad i havet – snart får polissystr­arna göra mer än att bara spana och operation Sedlighets­byrån växer till något större.

Även om man kan känna igen Wahldéns berättarrö­st så skiljer sig språket en del från de täta Darwindeck­arna, med ett tilltal speglat av den tid som skildras. Tidsandan ryms inte bara i dialogen; deckarens blinkninga­r till föregångar­e i genren märks i både form och innehåll och ger läsningen en extra dimension.

Mörkret lurar både på Gotland och i systrarnas bakgrund, men den samlade kvinnokraf­ten och viljan till motstånd är starkare – och bäddar för fortsättni­ngen som ska komma redan nästa år.

 ?? BILD: JOEL NILSSON ?? Christina Wahldén är författare och journalist. ”Nämn inte de döda” nominerade­s till årets bästa svenska kriminalro­man av Svenska Deckarakad­emin.
BILD: JOEL NILSSON Christina Wahldén är författare och journalist. ”Nämn inte de döda” nominerade­s till årets bästa svenska kriminalro­man av Svenska Deckarakad­emin.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden