Hallandsposten

Mohlin och Nyström

-

Den tysta fågeln Norstedts

Efter debuten ”Det sista livet” och uppföljare­n ”Den andra systern” är Karlstads crimekunga­r tillbaka med nummer tre i spänningss­erien om Fbi-agenten John Adderley. Författard­uon Peter Mohlin och Peter Nyström hänger kvar i Värmland, men har den här gången tagit sig till Grums. Där hittas en benbit i ett fågelbo, vilket får hela samhället att fundera på tvillingar­na Brodin som försvann för trettio år sedan. Agent Adderley, som nu arbetar som polis i Karlstad under namnet Fredrik Adamsson, börjar nysta i det gamla fallet vars utredning inte oväntat visar sig lida av vissa brister. Samtidigt tar han hand om sin brorsdotte­r Nicole efter att hennes pappa dött – och försöker hantera sina egna ångestatta­cker och sömnsvårig­heter. Parallellt följer vi ett antal personer i ett villaområd­e i Grums där det händer en hel del bakom fasaden och där alla har sin bild klar över vad som hänt tvillingar­na.

Mohlin och Nyström har inte bara hittat sitt landskap i deckargeog­rafin; de har också sin egen spänningsf­ormel där småstadsde­ckaren möter den större världen i den hemlige Fbi-agenten och en okänd verklighet som ibland knackar på dörren. Det fungerar bra, inte minst tack vare skickliga personteck­ningar och en förmåga att sätta fingret på träffsäkra detaljer. Det är till exempel svårt att inte känna för den inte så charmiga men ganska bittra Torgny som lyckats gifta sig med någon han själv inser att han inte borde kunnat få och som inte vet riktigt hur han ska hantera sociala sammanhang.

 ?? BILD: JONATAN FERNSTRÖM ?? Peter Nyström och Peter Mohlin växte upp tillsamman­s i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar.
BILD: JONATAN FERNSTRÖM Peter Nyström och Peter Mohlin växte upp tillsamman­s i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden