Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Säg hej till det nya supereffek­tiva, vinnande HBK!

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

HBK för två år sedan: Sex segrar och 14 oavgjorda. På 30 matcher. HBK i år: Fem segrar och noll oavgjorda. På tio matcher.

Där har ni, gott folk, den stora skillnaden på de blåsvarta årgångarna 2021 och 2023.

Det och effektivit­eten.

För det som blev HBK:S fall 2021, ineffektiv­iteten när 21 gjorda mål enligt Xg, förväntade mål, borde ha varit 38,3 och alltså i snitt 1,82 är nu efter tio matcher 1,01.

– Jo, om vi förra gången vi var i Allsvenska­n behövde bortåt sju, åtta chanser för att göra ett mål gör vi väl ett mål på tre nu.

– Och visst kunde det ha blivit oavgjort i några av de matcher som vi nu har vunnit och förlorat. Men hellre så här, konstatera­de en leende Magnus Haglund, HBK:S manager som avslutade sin 50-årsvecka som han inledde den – med bortaseger.

Det tog 280 dagar innan HBK, i seriesamma­nhang, i söndags mot IK Sirius vann sin första bortaseger.

Det tog sex dagar att vinna två raka. Och det på ännu en skräckaren­a, idylliska Strandvall­en i Hällevik som bjöd på sommarvärm­e med både blåsorkest­ern och sillavagne­n på plats.

Okej, någon sprakande fotbollsfe­st var det inte. Snarare tätt, trist, tempofatti­gt och trött när antalet heta målchanser kunde räknas på ena handen då Mjällby tilläts ha mycket boll, vända spel genom ständiga kantbyten och mata inlägg – något som publiken visade genom att starkast reagera på meddelande­t att Swish var ur funktion. Precis som HBK ville ha det.

– Vi håller vi dem utanför oss. För i det spelet, när de inte är i oss, känner vi oss trygga och när vi sitter ihop vet vi att vi är oerhört svårforcer­ade.

– Och eftersom vi vill försvara nära varandra är det lättare att göra det längre ner i planen för ju högre upp – desto mer utdraget lag, förklarade Magnus valet av lågt försvar före hög press.

Eller som Mjällbys tränare Anders Torstensso­n uttryckte det:

– Vi skulle inte slå centrala inlägg i huvudet på Ante (Andreas Johansson) och (Joseph) Baffoe, men det var precis det som vi gjorde och jag tror säkert att de ihop nickade bort minst 20 inspel från oss.

Efter 14 insläppta mål på de inledande sex matcherna tycktes HBK:S grund i lagbygget, försvarssp­elet, skaka ordentligt.

Men i de fyra senaste, två insläppta, börjar man känna igen det som 2021 .

Och det trots att HBK ännu inte på de tio inledande matcherna har kunnat köra den tilltänkta startelvan efter skador, sjukdomar och avstängnin­gar.

För mot Mjällby blev det sent återbud efter uppvärmnin­gen för Phil Ofosu-ayeh som i veckan fick problem med sidan av bålen. Varpå Gabriel Wallentin fick kliva in som högerback – något han

BILD: MAGNUS LEJHALL

gjorde med den äran på väldigt ovan position.

– Vi visste att det skulle bli mycket inlägg och valde därför ”Gabbe”. Och med Marcus (Olsson) på andra kanten hade vi en väldigt huvudstark backlinje, förklarade Haglund.

Som, precis som mot Sirius, fick se sitt HBK göra mål efter matchens snyggaste anfall när laget spelade sig igenom innan Kazper Karlsson kunde styra in 1–0.

– Vi gör mål för andra matchen i rad mot uppställt försvar, vilket är det svåraste som finns inom fotbollen. Självklart vill vi oftare spela så, men först ska vi spela på ett sätt som vi behärskar och sedan stegvis utveckla det. Och då var detta ytterligar­e ett steg i rätt riktning.

Och med fem segrar och 15 poäng på den första tredjedele­n av Allsvenska­n 2023 har HBK skaffat sig en språngbräd­a mot att hålla bottenträs­ket på avstånd.

– Självklart ger det här både självförtr­oende och trygghet inför fortsättni­ngen, medgav Magnus.

– För nu känner vi att vi har hittat ett sätt att spela som gör att vi kan vinna varje match.

 ?? ?? Hbk-jubel på Strandvall­en. Det hör inte till vanlighete­rna, men efter 2–0 mot Mjällby och andra raka bortaseger­n kunde Erik Ahlstrand och hans lagkompisa­r fira med Hbk-klacken.
Hbk-jubel på Strandvall­en. Det hör inte till vanlighete­rna, men efter 2–0 mot Mjällby och andra raka bortaseger­n kunde Erik Ahlstrand och hans lagkompisa­r fira med Hbk-klacken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden