Hallandsposten

18-åringen fixade ny bortaseger för HBK: ”Magiskt”

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se HP i Hällevik

Retstickan slog till. 18-årige Kazper Karlsson hade stor del i segern när HBK slog Mjällby med 2–0 på Strandvall­en. – Magiskt, säger han om sitt första mål i Allsvenska­n.

HBK jagade andra raka bortaseger­n i Allsvenska­n – något som inte händer så ofta nu för tiden.

Vi får gå tillbaka till 2017 för att hitta två vinster i rad utanför Örjans vall. Då slog blåsvart både Örebro och Hammarby i slutet av säsongen.

Men på Listerland­et följde HBK upp förra helgens seger mot Sirius och vann efter en ny kämpamatch.

Kazper Karlsson satte det viktiga 0–1-målet i 75:e minuten sedan HBK kommit fint fram på vänsterkan­ten. Marcus Olsson skickade in en boll där tonåringen dök upp vid bortre stolpen och stötte den i mål.

– Förra gången gjorde jag min första assist i Allsvenska­n och nu mitt första mål. Det känns riktigt kul, myser Kazper Karlsson.

– Jag fokuserade verkligen på att träffa bollen för om jag missat så hade det blivit ett jäkla liv.

"Det var första gången jag hörde den. Jätterolig­t att få en egen sång.

Kazper Karlsson

Nu kunde han istället fira framför HBK:S 100 man starka supporters­kara.

– Jag fick en massa öl över mig, men jag fyllde 18 år i mars så då är det väl okej. Det hade kanske varit värre om jag varit 17, skrattar han.

Efteråt sjöng fansen dessutom ”Världens bästa Karlsson” när Kazper och alla andra Hbk:are tackade för stödet.

– Det var första gången jag hörde den. Jätterolig­t att få en egen sång.

I sjätte övertidsmi­nuten fyllde sedan Viktor Granath på med 2–0 när han säkert satte en straff sedan inhopparen Naeem Mohammed blivit fälld av Mjällbys målvakt Noel Törnqvist (tidigare i Halmia).

– Det var en väldigt jobbig match. Mjällby är bra här hemma, men vi följde matchplane­n och gjorde mål på lägena. Det är väl det som skiljer oss från 2021, tycker Kazper.

HBK fick göra en sen ändring då Phil Ofosu Ayeh inte kunde spela på grund av en känning i sidan och ersattes av Gabriel Wallentin som högerback. Joel Allansson var tillbaka i startelvan i stället för Thomas Boakye, som fick en spricka i kindbenet senast mot Sirius.

Starten påminde mycket om den på i Uppsala. Mjällby hade mycket boll, men hade svårt att forcera det kompakta Hbk-försvaret.

Istället var det gästerna som skapade matchens första riktiga målchans efter en halvtimmes spel. Erik Ahlstrand slog ett inlägg som Viktor Granath var först, men träffade ribban och sedan över.

Bästa chansen för hemmalaget kom i slutet av första halvlek när högerbredd­aren Herman Johansson tog sig förbi Allansson, men sköt rakt på Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK:S mål.

Matchbilde­n i andra halvlek var densamma som i första och HBK fortsatte att medvetet dra ner på tempot. Noah Eile hade tidigt ett vasst skott som gick strax utanför stolpen och Max Fenger ett bra läge där han ville haft straff i duell med Marcus Olsson. Men i sanningens namn borde domaren har blåst av spelet sedan Andreas Johansson och Joseph Baffoe skallat ihop strax innan.

– Vi gör en stark försvarsin­sats och ”Gabbe” (Wallentin) kom in och gjorde det jättebra som högerback. Vårt samarbete till höger funkade fint, tycker Karlsson.

HBK, då? Ja inte skapade laget mycket. Jonathan Svedberg hade en frispark som ändrade riktning, men Törnqvist hann vända och greppa bollen.

Men så plötsligt kom det där anfallet där Kazper Karlsson satte 1–0 – ett mål som visade HBK vägen mot en ny bortaseger – och en klättring i tabellen till sjunde plats.

– Jag har startat fem matcher och varit med och vunnit fyra av dem. I år är jag med mer på riktigt än för två år sedan och visat att jag fysiskt klarar av det. Sedan att få göra första allsvenska målet känns bara magiskt!

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Kazper Karlsson gjorde sitt första mål i Allsvenska­n när HBK slog Mjällby på Strandvall­en och firar här 1–0-målet tillsamman­s med Joseph Baffoe och Amir Al-ammari.
BILD: JOHAN NILSSON Kazper Karlsson gjorde sitt första mål i Allsvenska­n när HBK slog Mjällby på Strandvall­en och firar här 1–0-målet tillsamman­s med Joseph Baffoe och Amir Al-ammari.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden