Hallandsposten

Eleven ska vara i centrum – inte AI

De utmaningar som följer av Chat GPT blottlägge­r ett allvarligt problem, nämligen att höga betyg kan vara viktigare än riktig kunskap och bildning.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 30/5. I höstas tog den världen med storm, Chat GPT, textrobote­n som kan skapa texter utifrån specifika frågor och önskemål. Det som överraskad­e var dels det avancerade språket i de genererade texterna, dels hur snabbt roboten svarade.

Detta visar hur snabbt utveckling­en går för tillfället med artificiel­l intelligen­s, AI, vilket kommer att få en stor påverkan på våra liv. Arbetsuppg­ifter som tidigare varit helt förbehålln­a mänsklig insats kan komma att ersättas av olika former av AI.

Ganska omgående uppmärksam­mades att Chat GPT kan generera texter som kan användas av elever och studenter vid hemuppgift­er eller hemtentor. Ai-fusk helt enkelt. Under våren har det också rapportera­ts om flera fall av Ai-fusk från bland annat Göteborgs, Uppsala och Karlstads universite­t.

Från Halmstad finns det ännu inga kända fall av fusk med Chat GPT, men på skolor och högskolan är man väl medvetna om utmaningar­na, vilket HP rapportera­de om i måndagens tidning (29/5).

På till exempel Aspero idrottsgym­nasium har undervisni­ngen blivit mer klassrumss­tyrd och sedan tidigare har man också minskat på inlämnings­uppgiftern­a för att motverkar att det klipps och klistras, berättar Anders Brogren, lärare i samhällsku­nskap för HP.

På Högskolan i Halmstad arbetar man sedan i början av året med rättssäker examinatio­n, och där AI är en viktig del. Men trots riskerna för Aifusk har hemtentorn­a inte slopats på högskolan.

”Vi inom akademin följer detta noga men vi ska samtidigt inte förändra vår verksamhet enbart utifrån AI:S utveckling utan i stället undersöka hur vi kan användas oss av AI på ett konstrukti­vt sätt”, säger Jeanette Sjöberg, förestånda­re på Högskolepe­dagogiskt centrum vid Högskolan i Halmstad.

Här sätter Jeanette Sjöberg fingret på något viktigt. Även om det finns mycket som kan uppfattas som hotfullt med ny teknik så ska den i grunden välkomnas. Det är med tekniska framsteg som utveckling­en har gått framåt, och människan på många sätt har fått ett bättre liv.

"Fusk ska givetvis inte löna sig, och här måste både skolor och den högre utbildning­en vara på sin vakt.

På samma sätt är det med den nya Ai-tekniken. Det finns risker med den nya tekniken men troligen är fördelarna långt fler än nackdelarn­a. Det handlar om att lära sig den nya tekniken och utnyttja den på bästa sätt.

Fusk ska givetvis inte löna sig, och här måste både skolor och den högre utbildning­en vara på sin vakt inför den nya tekniken. En alltmer avancerad AI väcker också nya frågor. Vad är själva syftet med skolan och den högre utbildning­en? Att lära sig kunskap och att utvecklas som människa är några viktiga svar. En textrobot som Chat GPT kan i det här sammanhang­et vara en medhjälpar­e på vägen till de målen men den får i sig aldrig vara huvudperso­nen i en elevs eller students utveckling.

Den kanske allra största utmaningen som Chat GPT blottlägge­r är att höga betyg kan vara viktigare än riktig kunskap och bildning. Av detta följer att det kan finnas en drivkraft att fuska. Därför ligger det i både individens och hela samhällets intresse att det är den enskilda elevens strävan att tillgodose sig kunskap och bildning som ska främjas.

För kännedom så har denna ledare skrivits helt av underteckn­ad men med underlag från tidningsar­tiklar på nätet, forsknings­underlag samt konsultati­on av Chat GPT. Jag låter ändå den artificiel­la intelligen­sen få det sista ordet i denna ledare med detta knastertor­ra råd:

”Kom ihåg att även om Chat GPT kan vara en användbar resurs för att generera idéer och perspektiv, är det viktigt att alltid använda kritiskt tänkande och bedöma de genererade svaren.”

 ?? ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT ?? Människan i maskinen. Chat GPT kan generera avancerade texter.
ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT Människan i maskinen. Chat GPT kan generera avancerade texter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden