Hallandsposten

Jenny Sonesson: Klassamhäl­let syns i barns munnar

- Jenny Sonesson Liberala Nyhetsbyrå­n Jenny Sonesson Liberala Nyhetsbyrå­n

Orange läsk med artificiel­l söt apelsinsma­k. Det var en dryck jag ofta bjöds på i stadsdelen Rosengård i Malmö när jag var verksam där som socialarbe­tare för tjugo år sedan. Vid hembesök noterade jag hur det var vanligt att läskedryck­er i stor mängd konsumerad­es i familjerna jag träffade.

Det var en vana man tagit med sig från hemländer med dåligt dricksvatt­en, var förklaring­en som gavs. Jag slogs också av att många barn i området hade dålig tandhälsa.

Minnet av läsken bubblade nyligen upp när jag läste Lena Anderssons omdebatter­ade text ”Hungrar barnen är det föräldrarn­as fel”. I krönikan ifrågasätt­er författare­n orsakssamb­andet mellan att elever äter mer skolmat och att hemmets plånböcker blivit tunnare. ”Att sakna grundlägga­nde kunskaper om matlagning är något annat än att inte ha råd med mat”, deklarerar Andersson och räknar upp hur billigt det är med ris, potatis och havregryn som mättar. Ta-dig-i-kragenhöge­rn applåderar förutsägba­rt. Vänstern buar lika förutsägba­rt och anklagar debattören för att förakta människor som kämpar i ekonomiskt bistra tider.

Varför tar jag upp söta läskedryck­er i Rosengård? Andersson har nämligen en poäng som inte ska kastas ut med badvattnet. Barns matvanor handlar inte bara om pengar utan även om kunskap. Min erfarenhet från Malmö får betraktas som anekdotisk, men en rapport från Socialstyr­elsen från förra året om munhälsa hos barn i förskoleål­dern förtjänar att tas på allvar. Skillnader­na mellan de barn som har bäst och sämst munhälsa har ökat över tid.

Kartläggni­ngen visar att nästan var fjärde barn i Sverige har karies vid sex års ålder. Den grupp som är mycket svårt drabbad av sjukdomen växer. Socialstyr­elsen konstatera­r att föräldrarn­as inställnin­g till munhygien, tandvård och mat- och dryckesvan­or har betydelse för barnens tandhälsa. Allra starkast samband har dock födelselan­d.

Sexåringar vars föräldrar är utlandsföd­da löper nästan tre gånger högre risk att vara drabbade av karies jämfört med barn till svenskfödd­a föräldrar. Ett barn som drabbas av karies tidigt riskerar att få dålig munhälsa under hela livet. Det här är ett allvarligt problem som inte bara kan lösas med att de drabbade barnens föräldrar får mer pengar. Det behövs kunskapsly­ft men också ett historiskt perspektiv.

"Det behövs kunskapsly­ft men också ett historiskt perspektiv.

Den norska barnboken Karius och Baktus översattes till svenska 1961 med syfte att pedagogisk­t upplysa om munhygien. Den sedelärand­e berättelse­n handlar om tandtrolle­n Karius och Baktus som känner sig trygga i pojken Jans mun eftersom han aldrig borstar tänderna och äter sötsaker. Till slut får mamman iväg sonen till tandläkare­n och Karius och Baktus spolas ut i havet.

Tusentals barn i Norden har under decennier blivit bättre på att borsta tänderna och blivit långsiktig­t friskare tack vare tandtrolle­n. Klassamhäl­let syns i dag i barns munnar. Låt Karius och Baktus påminna om att vi sviker de mest utsatta barnen om folkhälsa reduceras till en plånboksfr­åga. Kunskap är makt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden