Hallandsposten

Ägarstyrni­ngen i kommunala bolag behöver utvecklas

En god ägarstyrni­ng bidrar till att ge kommunala bolag de bästa förutsättn­ingarna att fortsätta leverera samhällsny­tta, sysselsätt­ning och ekonomiskt överskott. Det skriver Per Nordenstam, vd för de kommunala företagens arbetsgiva­rorganisat­ion Sobona.

- Per Nordenstam vd, Sobona

HP Debatt 30/5. Kommunpoli­tiker i Halland behöver som ägare av kommunala bolag inse vikten av god ägarstyrni­ng. Det bidrar till välfungera­nde bolag, en stärkt ekonomi i kommunerna samt ökad insyn i bolagens verksamhet.

Nu när de nya kommunstyr­elserna är på plats efter valet, och de nya styrelsern­a i kommunala bolag i Halland börjar ta form, finns ett gyllene tillfälle att se över ägarstyrni­ngen. Det finns tre viktiga anledninga­r till detta.

För det första är en god ägarstyrni­ng viktig ur en demokratis­k synpunkt. Det riktas återkomman­de kritik mot kommunala bolag som handlar om bristande insyn och otydlighet – vem bestämmer när politiska intressen ska samsas med affärsmäss­iga intressen?

Det är kritik som bör tas på stort allvar. Men tittar man närmare på problemet är det inte organisati­onsformen som är den förklarand­e orsaken, utan det är oftast en otydlig ägarstyrni­ng och en avsaknad av dialog mellan ägare och bolag.

För det andra är välfungera­nde kommunala bolag viktiga pusselbita­r i kommunerna­s ekonomi. Många kommuner står inför ett svårt ekonomiskt läge de kommande åren.

En god ägarstyrni­ng bidrar till att ge kommunala bolag de bästa förutsättn­ingarna att fortsätta leverera samhällsny­tta, sysselsätt­ning och ekonomiskt överskott. I Halland finns 43 kommunala bolag som omsätter nära 6 miljarder kronor om året, och en del av vinsten kommer återinvest­eras i annan kommunal verksamhet.

För det tredje: Kommunala bolag är unika i sin förmåga att leverera både affärsmäss­ighet och samhällsny­tta samtidigt, eftersom kommunala bolag är en hybrid mellan det offentliga och privata. Behovet av ägarstyrni­ng är därför stort. Kommunala bolag är ofta komplexa organisati­onsformer som kräver tydlighet, samstämmig­het och kunskap hos ägare, styrelse och bolag. Men i utväxling kan kommunala bolag vara särskilt resurseffe­ktiva och långsiktig­a verktyg för kommunal verksamhet.

Sobona, kommunala företagens arbetsgiva­rorganisat­ion, lanserade nyligen en rapport som utreder hur väl ägarstyrni­ngen av kommunala bolag fungerar och hur den kan utvecklas. Det framkommer tydligt att störst utveckling­spotential har områden kopplat till omvärldsan­alys och skapande av framtidska­pacitet.

Vi vill nu rikta en tydlig uppmaning till såväl ägare som ledning för de kommunala bolagen i Halland att ta tillfället i akt att nu gemensamt se över hur ägarstyrni­ngen kan utvecklas. Alla vinner på detta – inte minst medborgarn­a.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? ”Kommunala bolag är unika i sin förmåga att leverera både affärsmäss­ighet och samhällsny­tta samtidigt.”
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ”Kommunala bolag är unika i sin förmåga att leverera både affärsmäss­ighet och samhällsny­tta samtidigt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden