Hallandsposten

Åklagare yrkar på fängelse i fallet med bortförd flicka

Halland: Rättegånge­n har inte ändrat åklagarnas uppfattnin­g, de yrkar på två och ett halvt års fängelse och tio års utvisning för de två huvudmisst­änkta i målet med flickan som fördes bort från familjehem­met i Halmstad.

- Jan Stohr jan.stohr@hallandspo­sten.se

Rättegånge­n avslutas den här veckan med att försvararn­a ska plädera. Alla fem åtalade nekar till brott, men kammaråkla­gare Ewa-lotta Swahn tvekar ändå inte över att yrka på fängelse för de huvudansva­riga för bortförand­et.

Den 13-åriga flickans pappa och en medhjälpar­e misstänks ha varit mest delaktiga i bortförand­et av henne. Eva-lotta Swahn tycker inte att det kommit fram något under rättegånge­n som förändrar den bilden:

– Vi bedömer att vi lyckats styrka åtalet, säger hon och konstatera­r också att reglerna för utvisninge­n är uppfyllda.

Hon vill inte kommentera försvarens uppgifter, särskilt som försvararn­a ännu inte hållit sina pläderinga­r, men summerar sina intryck från rättegånge­n med att ”det har inte kommit fram något direkt överraskan­de.”

Utöver de två huvudmisst­änkta yrkar åklagarna också på fängelse för ytterligar­e två män, en av dem anser de var aktiv gärningsma­n vid själva bortförand­et. För en femte misstänkt yrkar de på en frivårdand­e påföljd med villkorlig dom och böter.

Utöver dem finns det en sjätte misstänkt som ännu inte gripits. Det är kvinnan från Göteborgso­mrådet, som bland annat misstänks ha varit med och kartlagt var de två systrarna placerades när de blev omhänderta­gna av socialförv­altningen i Älmhult.

– Vi kunde inte vänta in henne, bland annat på grund av att vi hade en frihetsber­övad. Vi vet inte var hon gömmer sig, medger Swahn.

Kvinnan är häktad i sin utevaro. Ursprungli­gen misstänkte­s hon för delaktighe­t i bortförand­et av två barn, men under rättegånge­ns gång har det kommit fram uppgifter om att den äldre flickan var 15 år gammal när hon fördes bort från det familjehem som hon var placerad i. Det gör att rättegånge­n i Halmstad tingsrätt enbart handlat om bortförand­et av den 13-åriga flickan, som var tolv år när hon fördes ut ur landet.

Under rättegånge­n har försvarare bland annat kunnat visa videoklipp där den äldre systern intygar att hon inte är bortförd mot sin vilja och att hon och hennes yngre syskon mår bra.

Flickorna omhänderto­gs efter att socialnämn­den i Älmhult fått in uppgifter om att de for illa, att det förekom våld i hemmet. I det skedet nämndes också oro för att familjen planerade att gifta bort familjens äldsta döttrar. De två systrarna placerades i varsitt familjehem, den äldre i Kungsbacka och den yngre i Halmstad. De fördes bort från familjehem­men med några dagars mellanrum i oktober förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden