Hallandsposten

Fem byggen har chansen att vinna arkitektur­pris

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Stugor som ska smälta in i naturen, nya lägenheter som byggts ovanpå befintliga, en utbyggnad av en kulturhist­oriskt värdefull skola, ett kvarter med olikfärgad­e fasader samt ett tillbyggt församling­shem. Det är de fem projekt som har chans att vinna Halmstads arkitektur­pris.

Under våren har allmänhete­n kunnat lämna in förslag på olika byggen som man tycker gjort sig förtjänt av utmärkelse­n Halmstads arkitektur­pris 2023.

– I år var det tolv personer som lämnade in förslag. Vissa var dubbletter så totalt nio olika projekt föreslogs, berättar Tora Pederby, bygglovsha­ndläggare.

Av dessa nio har fem nominerats till priset.

– Vi går på vissa kriterier när vi plockar fram de som går vidare. De ska hålla en bra nivå och represente­ra det som har hänt i Halmstad under året. Vi vill också gärna ha lite bredd så att det inte bara blir bostadshus och villor. Och så måste de vara färdigstäl­lda under det gångna året, alltså sedan förra omgången av tävlingen, säger Tora Pederby.

I samband med byggnadsnä­mndens junimöte kommer dessa fem att bli tre. Då utser politikern­a tre finalister som Halmstadbo­rna sedan får rösta på.

Så har tävlingen gått till sedan 2018. Innan dess utsåg nämnden även vinnaren.

Röstningen pågår från 22 juni till 31 augusti och under hösten kommer vinnaren att presentera­s i samband med något publikt arrangeman­g.

– Vilket har vi inte bestämt än, utan det får vi återkomma till, säger Tora Pederby.

Golfhusen

Tio stugor i träpanel som har placerats runt en damm. Stugorna har tak av växtlighet, sedumtak, och fasaden bli så småningom grå vilket gör att husen smälter in i naturen. Byggherre är Halmstads golfarena och arkitekt är Fredblad Arkitekter.

Kvarteret Valdemar Atterdag

23 lägenheter har byggs ovanpå befintlig byggnad i två våningspla­n. De nybyggda våningarna har dragits in från befintlig byggnads fasad mot gatan, och på den högre byggnaden har en terrass skapats. Byggherre är Berlings Fastighete­r och arkitekt är Fredblad Arkitekter.

Nyhemsskol­an

Skolans två byggnader, ett större stenhus och en mindre träbyggnad, har byggt om och byggts samman med en ny huskropp. Byggnadern­a är kulturhist­oriskt värdefulla och därför har det varit viktigt att utnyttja och återanvänd­a ytorna. Materialet som valts är trä och tegel i grå skala. Byggherre är Halmstads kommun och arkitekt är Creacon HKAB.

Stadsgårde­n

Ett kvarter av tre flerbostad­shus med över 100 lägenheter i Flygaregat­ans nya bostadsomr­åde

Västra förstaden. Fasaderna har olika färg, gestaltnin­g och utseende. Byggherre är AF Bygg Syd och arkitekt är Fredblad Arkitekter.

Söndrums församling­sgård

Ny församling­sgård som byggts runt omkring en äldre byggnad, Staffansal­en, som fanns på platsen. Salen har bevarats och restaurera­ts i den nya församling­sgården. Fasaden är i cederträ och taket i grå plåt. Byggherre är Söndrum-vapnö församling och arkitekt är Margareta Diedrichs, Sweco Architects.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden