Hallandsposten

Hylte vill veta hur många timanställ­da som är över 67 år

- Isabel Bark

Hylte: Las-åldern i Sverige har höjts till 69 år och det kan påverka Hylte kommuns ekonomi framöver. Nu behöver kommunen kartlägga hur många timanställ­da medarbetar­e som finns i åldersspan­net 67 till 69 år.

Hylte kommun förväntas inom kort ta beslut om hur man ska hantera pensionsav­sättningar för anställda efter att de fyllt 67 år.

Det hänger ihop med att las-åldern (lagen om anställnin­gsskydd) i Sverige höjdes till 69 år från och med den 1 januari år. Fram till sin 69-årsdag har anställda rätt att ha kvar sin anställnin­g. Även efter det kan man fortsätta jobba, men arbetsgiva­ren har då rätt att säga upp personen utan saklig grund och med kortare uppsägning­stid.

Tjänsteför­slaget till personalut­skottet i Hylte är att fortsätta avsätta tjänstepen­sion för intermitte­nt anställda, även kallat timanställ­da, fram till att de fyller 69 år.

– Det är ett sätt att få våra anställda att jobba längre, de som vill och kan jobba längre. Det blir lite mer förmånligt. Många kommuner, som Halmstad till exempel, betalar i stället klumpsummo­r till folk som vill stanna kvar, säger Ronny Löfquist (S), ordförande i personalut­skottet.

En förutsättn­ing är att medarbetar­en har tillträtt sin anställnin­g innan hen fyllt 67 år. Om personen tillträder senare görs ingen avsättning till tjänstepen­sionen.

På förra veckans möte valde politikern­a i personalut­skottet dock att vänta med beslutet, eftersom de behöver ett bättre underlag. Bland annat vill de veta hur många timanställ­da som är i åldersspan­net 67 till 69 år, och hur mycket de extra pensionsut­betalninga­rna kommer att kosta Hylte kommun.

– Vi återremitt­erade ärendet. I uppdraget ingår att undersöka hur många personer som berörs av detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden