Hallandsposten

Gratis resor för lovlediga elever kan slopas i sommmar

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Laholm: Hallandstr­afiken vill ta bort möjlighete­n för skolelever att nyttja kollektivt­rafiken under skollov utan extra kostnad, ett förslag som sågas av Laholms kommun. – Vi anser att det främst kommer att drabba de familjer som har det tuffast ekonomiskt, säger Richard Mortenlind, utbildning­schef i Laholms kommun.

En ny zonstruktu­rförändrin­gen påverkar priset för skolbiljet­terna med upp till 30 procent för de halländska kommunerna. Därför har Hallandstr­afiken arbetat fram ett nytt förslag.

– Det innebär att elever i grundskola­n har möjlighet att nyttja kollektivt­rafiken kostnadsfr­itt en större del av de dagar det är skoldag än tidigare. Möjlighete­n att åka kollektivt gratis under skollov tas dock bort, säger Richard Mortenlind.

Alla kommuner i Halland, förutom Kungsbacka, köper i dag skolbiljet­ter av Hallandstr­afiken för samtliga elever i grund- och gymnasiesk­ola som är skolbiljet­tsberättig­ade enligt ett avtal som tecknades 2012.

Den 29 mars i år genomförde Hallandstr­afiken en förändring av zonstruktu­ren, vilket innebär att trafikområ­det numera är indelat i åtta zoner i stället för tidigare 27.

I Laholm har barn- och ungdomsnäm­nden och kultur- och utveckling­snämnden haft möjlighet att yttra sig i frågan. Båda nämnderna är överens om att förslaget kommer att slå hårt mot barn och ungdomar som har sitt boende långt ifrån kommunens centrala delar.

– Där bor ofta familjer med en lägre inkomstniv­å som har mindre möjlighete­r att skjutsa sina barn och ungdomar eller erbjuda dem andra transportl­ösningar. Visst, man kan lösa tilläggsbi­ljett men det får vårdnadsha­varen själv bekosta. Förslaget kommer alltså att drabba dem som behöver gratis resor allra mest, säger Richard Mortenlind.

Hallandstr­afiken föreslår att det nya avtalet ska träda i kraft 1 juli och kommer därmed inte att påverka skolbiljet­ter för innevarand­e läsår.

 ?? BILD: JONATAN GERNES/ARKIV ?? Den 1 juli kan det vara slut med att nyttja kollektivt­rafiken gratis under lov för skolelever.
BILD: JONATAN GERNES/ARKIV Den 1 juli kan det vara slut med att nyttja kollektivt­rafiken gratis under lov för skolelever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden