Hallandsposten

Våxtorps hembygdsfö­rening rustas för firande

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Våxtorp: Våxtorps hembygdsfö­rening fyller 65 år och det ska firas på många sätt. Huvudnumre­t blir spelningen med Hasse Andersson. Då kan det bli smockfullt i hembygdsgå­rden. – Vi vet inte riktigt vad vi gett oss in på, säger ordförande Karin Ottosson.

En gång i veckan träffas föreningen­s aktiva på hembygdsgå­rden för att hålla den idylliska oasen i bästa trim.

Kanske är arbetet lite extra intensivt när HP hälsar på. Föreningen väntar mycket publik den här sommaren, då man firar 65 år. Nationalda­gen ska firas, liksom midsommara­fton. Plus en radda andra arrangeman­g längre fram under året.

Men firandets stora grej sker redan fredagen 2 juni.

– Det är den vi har lagt krutet på. Det här är något vi vill ge våra medlemmar och Våxtorpsbo­rna, säger kassören Rolf Karlsson.

På kvällen ställer sig Hasse Andersson och hans fru Monica Forsberg på den lilla scenen vid hembygdsgå­rdens dansbana.

I skrivande stund spår SMHI att det ska bli sol och uppehåll. Och det är dessutom marknad i Våxtorp den fredagen, med mycket folk i rörelse i byn. Bäddat för folkfest, med andra ord.

– Det har redan ringt folk till mig. Vi vet inte riktigt vad vi gett oss in på. Blir det fint väder så är här väldigt vackert, säger Karin Ottosson.

– En sommarkväl­l här med kaffe och kaka och en varmkorv. Det kan inte bli bättre, säger Rolf Karlsson.

Våxtorp hembygdsfö­rening är livaktig, med sina 371 medlemmar. Visst är de flesta en smula grånade, men Karin Ottosson låter inte speciellt orolig för återväxten.

– Vi vill gärna bli fler, men det kommer till nya lite då och då, och det är vi glada för. Man måste tänka på att när man har familj har man mycket för sig, innan man blir pensionär, säger hon.

– Men föreningen är till för alla, inflikar Charlotte Hansson som tillhör de yngre bland de aktiva medlemmarn­a.

När föreningen nu själv når den klassiska pensionsål­dern 65 år skickar kassören Rolf Karlsson en tacksamhet­ens tanke till Levin Pettersson (1882–1973).

– På 1960-talet donerade han aktier till hembygdsfö­reningen. Än i dag ger de en avkastning som gör att föreningen kan ta på sig kostnader för underhåll av hembygdsgå­rden – och för Hasse Andersson, säger Rolf Karlsson.

18.30 börjar spelningen. ”En riktig höjdarkväl­l”, skriver Våxtorps hembygdsfö­rening på sin hemsida.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Yvonne Rudinsson och Karin Ottosson är laddade inför 65-årsjubilee­t och Hasse Andersson-konserten. ”Blir det fint väder så är här väldigt vackert”, säger Karin Ottosson.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Yvonne Rudinsson och Karin Ottosson är laddade inför 65-årsjubilee­t och Hasse Andersson-konserten. ”Blir det fint väder så är här väldigt vackert”, säger Karin Ottosson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden