Hallandsposten

André utnyttjade­s – får ersättning av katolska kyrkan

- Johan Tollgerdt utland@gp.se

Som elvaåring utsattes André Poulaud, som upp emot hundratuse­ntals andra franska barn, för sexuella övergrepp i den katolska kyrkans verksamhet. Nu har han kompensera­ts, men tycker att smärtan består. – Titta på mina naglar! Allt sedan jag utsattes för sexuella övergrepp i barndomen biter jag sönder dem, säger André Poulaud, nyligen fyllda 77 år.

Den franska katolska kyrkan skakades 2021 av avslöjande­n om att över 330 000 pojkar och flickor kan ha utsatts för sexuella övergrepp mellan åren 1950–2020. Först efter decennier av anklagelse­r från troende, tillsattes den så kallade Sauvé-kommission­en. Där meddelades även att 3 500 av förgriparn­a var präster eller lekmän i kyrkor, på katolska skolor eller scoutläger. 80 procent av offren var pojkar i åldrarna 11-13 år. För att reparera skadorna upprättade­s en fond med uppgift att dela ut pengar till offren.

André Poualaud som tidigare arbetat med anställnin­gsfrågor på ett multinatio­nellt företag, kontaktade­s av fonden redan 2021, då de nåtts av uppgifter om övergrepp i hans fall. André utsattes för övergrepp av en katolsk präst som elvaåring.

– Just i dag blev jag uppringd av fondens förvaltare som meddelade att jag ska erhålla en summa på 50 000 euro (drygt 560 000 kronor) innan sommaren, berättar André Poulaud som tar emot i vardagsrum­met. Villan ligger i den lilla förorten Thorigné nordväst om staden Rennes i Bretagne.

– Pengarna känns som ett plåster på såren. Men smärtan består, säger han.

Régis Rougevin-bâville är chefsekono­m för den katolska kyrkan i Rennes och han berättar att man i fonden har 20 miljoner euro (uppåt 227 miljoner kronor) att röra sig med.

– Varje offer har fått skriva ned sin historia om övergreppe­n. Därefter har en religiöst oberoende kommission fastställt en summa som är individuel­lt anpassad, förklarar han och tillägger att eventuellt måste mer pengar skjutas till.

– Efter hand hör fler och fler personer av sig, säger han.

André Poulaud medger att summan är högre än väntat och berättar att pengarna ska delas mellan hans två vuxna barn.

– Det är mitt sätt att tacka dem för att de stått ut med en pappa som ofta blir ilsk. Övergreppe­n har skapat ett hemskt humör, säger han.

I många år förträngde André Poulaud upplevelse­rna från barndomen. Som 52-åring föll han av ryggen från en häst. Olyckan väckte gamla förträngda minnen till liv från tiden han hade placerats på katolska internatsk­olan Saint-martin i Rennes. Han var 11 år gammal när prästen förgrep sig på honom.

– Under prästkåpan gömmer sig ibland perversion­er, säger han och stirrar ut genom fönstret.

När det var dags för bikten tvingade prästen upp André på sitt rum. Han drog upp prästkåpan, tog pojkens hand, drog ned gylfen på byxorna och la den på könsorgane­t. Sedan tvingade han honom att utföra oralsex.

Plötsligt håller han upp sina naglar. De är liksom stympade och det på grund av två orsaker.

– I åratal har jag försökt sluta bita på naglarna. Men det går bara inte. Jag började bita på dem i samband med övergreppe­n, säger André som GP träffade första gången för ett och ett halvt år sedan.

På internatsk­olan fanns även en skolvakt i 20-årsåldern. Även han utnyttjade André och andra pojkar sexuellt.

– När jag inte utförde vaktens sexuella fantasier slog han mig med en linjal på fingrarna, berättar han och håller upp händerna igen.

André Poulaud tycker ersättning­en kommer för sent.

– Det har varit tungt att bära på hemskheter­na i nästan hela mitt liv, säger han.

Sångaren Olivier Savignac utsattes för en pedofil präst som 13-åring. Vid sidan av sången leder han Parler et Revivre (Tala och leva på nytt) en av flera hjälporgan­isationer som bildats för att stötta offren.

Han klagar på att utbetalnin­gen av ersättning­arna tar alltför lång tid.

– Medelålder­n för dem som ansökt om pengar ligger på 69 år. Trots att de har lämnat in sina ansökninga­r för en så där två år sedan, har få summor delats ut i dagsläget. Många hinner dö innan ersättning­en når fram och det är inte klokt, säger han.

Enligt uppgifter i medier saknar fonderna personal. En annan orsak sägs också vara toppstyrni­ng från en av cheferna.

Efter pedofilska­ndalen har den katolska kyrkan även startat en upplysning­skampanj med krav om att ingen präst längre lämnas ensam med minderårig­a. Till exempel ska bikten ske i öppna lokaler där andra vuxna finns i närheten.

– Här har man tagit efter regler som redan finns i franska skolor. Det är bättre än ingenting men frågan är om åtgärderna kommer att räcka, säger Olivier Savignac.

Häromåret träffade André Poulaud påve Franciskus i Vatikanen. Fransmanne­n framförde då krav om att präster som utför övergrepp avskedas. Han föreslog även att katolska präster borde få gifta sig.

– Givetvis har påven inte möjlighete­n att ta till så radikala förändring­ar, säger André och visar foton från mötet.

Vad svarade påven när du berättade om dina personliga upplevelse­r?

– Pardon. Han sa förlåt, minst femtio gånger.

 ?? BILD: CARL VON SCHEELE ?? André Poulaud visar en bild på när han mötte påve Franciskus. Enligt Poulard bad påven honom om ursäkt för vad präster inom katolska kyrkan utsatt honom för.
BILD: CARL VON SCHEELE André Poulaud visar en bild på när han mötte påve Franciskus. Enligt Poulard bad påven honom om ursäkt för vad präster inom katolska kyrkan utsatt honom för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden