Hallandsposten

Expert: Nu har Erdogan inga gränser längre

Ett maktfullko­mligt och hämndlyste­t styre, en ekonomi som fortsätter falla fritt, och ett samhälle där ingen litar på någon. Det befarar Turkietkän­naren Jenny White efter president Erdogans valseger. – Valet var fritt, men absolut inte rättvist.

- Henrik Samuelsson TT

Enligt White har Turkiet länge, sedan långt före Erdogans tid, varit ett samhälle med väldigt låg tillit mellan människor.

– Många befarar att om de röstar mot (det styrande) AKP så kommer de ekonomiska fördelar de fått att dras in. Man väntar sig hämnd från nästa parti som får makten, säger hon som en av förklaring­arna till att Recep Tayyip Erdogan nu blivit omvald.

White beskriver valet som fritt, på så sätt att turkarna kunnat känna sig fria att rösta på vilken de vill av de tillgängli­ga kandidater­na. Däremot är det ändå inte rättvist, eftersom flera av de potentiell­t starkaste namnen utmanövrer­ats på förhand.

– Alla möjliga rivaler hade kastats i fängelse eller på andra sätt förhindrat­s att ställa upp, säger Jenny White, som är professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Samtidigt fiskade Erdogan ändå opposition­ella röster i valrörelse­n, varför man stundtals kunde se ett mjukare tonläge. Men nu när han fått fem år till kan presidente­n skippa det.

– Jag är väldigt väldigt orolig för Turkiets framtid, förklarar White.

– Nu har de en president som inte har några gränser, han kan göra vad han vill, han har all makt.

Den allt starkare maktkoncen­trationen hos presidente­n är resultatet av en folkomröst­ning som Erdogan anordnade 2017.

Men ett så nytt och oprövat system blir också känsligt, vilket aktualiser­ades då den 69-årige Erdogan hastigt insjuknade häromvecka­n.

– Hans hälsa är avgörande, om han inte finns där är det oklart vem som bestämmer.

– Om han dör vet man inte vad som händer, det kan utbryta en maktkamp.

Men många verkar räkna med en fortsatt stabil Erdogan, och röstade mot förändring – trots en nästan kollapsand­e ekonomi och ett omfattande vanstyre. Jenny White ser djupt rotade strömninga­r i det turkiska samhället bakom detta.

Hon beskriver opposition­skandidate­n Kemal Kilicdarog­lus kampanj som baserad på ”fred, kärlek, mångfald, vi älskar alla” – en slags liberal öppenhet som också kan uppfattas som hotfull.

– Vi ser detsamma i USA nu. Och i Turkiet, om man säger att allt går för sig, allt och alla är tillåtet – då vet man inte vilka dessa människor är, man vet inte vem som är med dig, emot dig.

Det väcker många turkars misstänksa­mhet, förklarar hon, och nämner som exempel att Erdogan fått stort gensvar när han utropat hbtq-minoritete­r som den turkiska familjens fiender.

– Gränslösa människor anses inte ha någon heder, de är inte pålitliga. Och Turkiet har redan otroligt låga nivåer av tillit mellan människor.

 ?? BILD: EMRAH GUREL ?? Recep Tayyip Erdogans anhängare firar i Istanbul efter söndagens valseger
BILD: EMRAH GUREL Recep Tayyip Erdogans anhängare firar i Istanbul efter söndagens valseger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden