Hallandsposten

Alla måste ha råd att laga tänderna

- distriktso­rdförande SKPF Pensionäre­rna Halland förbundsor­dförande SKPF Pensionäre­rna Liza di Paolo-sandberg Monica Hellsten

Vård. Köpa mat eller laga en trasig tand? Tyvärr är det verklighet­en för en hel del av oss pensionäre­r. Nu måste regeringen komma till skott och infria sitt löfte om billigare tandvård för äldre. SKPF Pensionäre­rna uppmanar alla riksdagsle­damöter från Halland att arbeta för att det ska hända.

Tandvården ska vara på lika villkor för hela befolkning­en enligt lag. Men tyvärr är det ofta plånbokens tjocklek som avgör hur tänderna mår. Det är exempelvis stora skillnader när det gäller hur många tänder vi äldre har kvar i munnen. Statistik från Socialstyr­elsen visar att störst andel 65–74-åringar med 20 eller fler tänder finns i välbärgade Stockholms­kommuner.

För oss med tänder som varit med ett tag kan ett tandläkarb­esök bli svidande dyrt. Det finns visserlige­n statligt tandvårdsb­idrag och ett visst högkostnad­sskydd, men det räcker inte på långa vägar. Den som har låg pension kan ändå tvingas välja bort munhälsan. Så många som var tionde 65-plusare avstod från tandvård av kostnadssk­äl år 2021, enligt Myndighete­n för vårdanalys.

Nu när det mesta blivit dyrare är det sannolikt betydligt fler äldre som prioritera­r bort sina tänder. Vi hör också från pensionäre­r som kunnat betala sina tandläkarr­äkningar tack vare bidrag från kyrkan.

Så här kan vi inte ha det. Dålig munhälsa påverkar såväl möjlighete­rna att få i sig mat som livskvalit­eten och självkänsl­an. Ingen äldre person i Halland ska behöva bli bankrutt på grund av en trasig tand. Alla borde också ha råd att gå på regelbundn­a besök för att förebygga munhälsopr­oblem. Det verkar regeringen hålla med om, för i höstas utlovades en utredning för att ”stärka tandvården­s högkostnad­sskydd”.

Dessvärre har det nu gått flera månader utan att något hänt.

SKPF Pensionäre­rna uppmanar därför alla riksdagsle­damöter från Hallands län att driva på i frågan i sina partier – både de styrande och opposition­en. Tänderna är en del av kroppen, så det är hög tid att tandvården omfattas av samma högkostnad­sskydd som sjukvården. Alla ska ha råd att ta hand om sina tänder.

Tänderna är en del av kroppen, så det är hög tid att tandvården omfattas av samma högkostnad­sskydd som sjukvården.

 ?? ARKIVBILD: TORE MEEK ?? Tänderna är en del av kroppen, så det är hög tid att tandvården omfattas av samma högkostnad­sskydd som sjukvården. Alla ska ha råd att ta hand om sina tänder, anser skribenter­na.
ARKIVBILD: TORE MEEK Tänderna är en del av kroppen, så det är hög tid att tandvården omfattas av samma högkostnad­sskydd som sjukvården. Alla ska ha råd att ta hand om sina tänder, anser skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden