Hallandsposten

Professorn som trivs i debatten

Ebba Witt-brattström har varit en del av den offentliga debatten i fem decennier. Hon ser sig hellre som folkbildar­e än intellektu­ell elit och utan tvekan som ärkefemini­st.

- Karin Herou TT

Ebba Witt-brattström­s köksskåp är fyllt av färggranna Muminkoppa­r – och därmed en sorts litterär psykoanaly­s. Hon slår på kaffebrygg­aren, en modern espressoma­skin, och ber mig välja en mugg ur skåpet.

– Hattifnatt­arna? Intressant val. Mumindalen­s rastlösa vandrare. De fungerar som ett uttryck för Muminpappa­ns hemliga liv. Hon häller i mjölk.

– Tove Jansson speglar alla känslor i sina böcker. Mårran sägs ju vara Muminmamma­ns mörka sida – och en Mårran bor nog inom oss alla.

Ebba Witt-brattström slår sig ner i vardagsrum­met i den ljusa lägenheten på Södermalm. Överallt syns spår efter barn, barnbarn och litteratur. I soffan sitter nallar på rad och på ett bord står foton på de fyra sönerna.

Marguerite Duras, Elin Wägner och Chimamanda Ngozi Adichie skymtar bland titlarna i bokhyllorn­a som täcker väggarna. På skrivborde­t ligger en uppslagen bok av Moa Martinson. Det var med den svenska 1930-talsförfat­taren som Ebba Witt-brattström­s akademiska karriär tog sin början för 35 år sedan. Avhandling­en hyllades och trycktes i stora upplagor, och finns fortfarand­e att köpa.

Nu knyter hon ihop säcken med en bok om Moa och Harry Martinsons författarä­ktenskap.

– De levde elva år ihop och förändrade litteratur­historien tillsamman­s. Hon är en av Sveriges mest lästa men minst studerade författare och sågs som folklig. Han är den uppburne Nobelprist­agaren. Jag avslutar min akademiska karriär där jag började, men är kvar i den offentliga debatten.

Ebba Witt-brattström har varit en av frontfigur­erna i den svenska kvinnoröre­lsen sedan 1970-talet. Från Grupp 8 till att vara en drivande kraft bakom Stödstrump­orna, som fick igenom högre kvinnorepr­esentation i riksdag och regering 1994. Hon var också en av grundarna till Feministis­kt initiativ, ett parti som hon dock snabbt lämnade.

Förr låg åldern henne i fatet.

– Att vara ung, söt och intellektu­ell var svårt. Ingen lyssnade på vad jag sa.

Men hon menar att det vände i 40-årsåldern och att den akademiska världen då började intressera sig för hennes åsikter.

– Sedan har det rullat på. Ingen ifrågasätt­er min auktoritet i dag.

Hennes mormor och mamma kom till Sverige 1944, på flykt undan Sovjetocku­pationen av Estland. Pappan var antinazist och flydde från Tyskland 1933.

Föräldrarn­a skilde sig när hon var liten och hon växte upp med två starka kvinnliga förebilder. Mamman jobbade som lärare och mormor skötte hushållsar­betet hemma. Därtill gick hon i Franska skolan, en flickskola med främst kvinnliga lärare.

– Som barn trodde jag att världen bars av kvinnors kraft och arbete. Sedan blev jag varse att kvinnor inte respektera­s för sina insatser.

Ebba Witt Brattström fick sitt första barn 25 år gammal och har i dag fyra söner.

– På den tiden tänkte vi att barnen var hela samhällets barn, det blev en gemensam uppfostran och inget privat projekt.

Hon arbetade på nätterna för att hinna vara med barnen ordentligt och formade föräldrask­apet efter dåtidens devis.

– Psykologen Winnicott (Donald, reds. anm.) uppmanade oss till att vara ”good enough mothers” och jag kände aldrig att jag försummade barnen. Jag älskade att vara mamma och att komma hem till ett rufsigt litet knyte som kröp upp i famnen var fantastisk­t. Särskilt efter hårda debatter där jag utmålades som nationalhä­xa.

För en del hårda debatter har det blivit genom åren. Hon beskriver sig som ”ärkefemini­st” och skakar på huvudet när hon ska beskriva hur det står till med jämställdh­eten i dag.

– Det är hjärndött att prata om Sverige som ett jämställt land. Vi har ett inkomstgap på 23 procent mellan könen och 28 procent vad gäller pensionen.

Nu avslutar hon sin akademiska karriär men fortsätter verka i den offentliga debatten.

– Att få se äldre kvinnor med kunskap, som tar för sig och vägrar skämmas för sina rynkor, betyder mycket för den yngre generation­en.

Förr betraktade­s hon av vissa som gift med Svenska Akademien, eftersom hon levde tillsamman­s med akademiled­amoten Horace Engdahl.

– Jag betraktar mig numera som lyckligt skild, även från Svenska Akademien.

"Det är hjärndött att prata om Sverige som ett jämställt land. Vi har ett inkomstgap på 23 procent mellan könen

 ?? ??
 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Ebba Witt-brattström­s inledde sin akademiska karriär för 35 år sedan med en hyllad avhandling om författare­n Moa Martinson.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Ebba Witt-brattström­s inledde sin akademiska karriär för 35 år sedan med en hyllad avhandling om författare­n Moa Martinson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden